Press konferencija

SDP BiH upozorava na potpuni krah zdravstva u Sarajevu: KCUS se ponaša kao centar moći

Kantonalni odbor SDP-a BiH danas je upozorio na neefikasno funkcionisanje zdravstva u Kantonu Sarajevo za vrijeme pandemije, istaknuvši da ključni problem predstavlja ponašanje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Iz SDP-a BiH su poručili da je “došlo pet do 12 do potpunog kraha zdravstvenog sistema u KS”, zbog čega se osjećaju dužnima reagovati.

Doktor Haris Vranić, član Upravnog odbora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, poručio je na današnjoj konferenciji SDP-a BiH da je zdravstvo KS u rasulu jer nema nikakve koordinacije zdravstvenih ustanova, nema ministra zdravstva, niti se zna ko uopće upravlja zdravstvenim sistemom.

“Ulazimo u period kada je veliki izazov pred nama, prije svega zdravstvenim radnicima. Problem je prvenstveno unutar sistema Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji se ponaša kao centar moći bez ikakve kontrole. Samo još treba proglasiti svoj parlament i početi izdavati naredbe svim drugim nivoima”, kazao je Vranić.
On se osvrnuo i na rad federalnog ministra zdravstva kazavši kako javnost ne bi znala kako izgleda taj čovjek da nije bilo pandemije.

“Za šest godina nije donio nikakav zakonski akt i nije se zapitao šta se dešava unutar KCUS-a, zašto ljekari odlaze, zašo se gase neke klinike, zašto se spajaju druge klinike i krucijalno pitanje jeste zašto je on to sve odobravao, ako je odobravao. Prema zakonu, klinike se ne mogu gasiti, ni spajati, niti preimenovati, a da nema bilo kakve saglasnosti koja će biti unesena u Statut i objavljena u Službenom listu”, rekao je Vranić.

Usljed narušenih odnosa i sve veće napetosti između dvije sarajevske bolnice, Vranić podsjeća da je Klinika za plućne bolesti Podhrastovi na KCUS-u zadužena za liječenje teških COVID-19 pacijenata, a Opća bolnica za lakše i srednje teško oboljele.

Međutim, on ističe da rukovodstvo KCUS-a na čelu s direktoricom Sebijom Izetbegović selektivno prima pacijente.

“Svjedočio sam sinoć jednoj teškoj situaciji gdje je došlo do pogoršanja stanja kod jednog pacijenta u Općoj bolnici za kojeg smo mi inicirali da bude upućen na KCUS-u. On je upućen na KCUS, ali tamo je došlo do naguravanja hoće li taj pacijent biti primljen ili ne. Naš anesteziolog je proveo sat i po s ovim pacijentom u bolničkim kolima. To je zaista nehumano”, ispričao je Vranić.

Podsjetimo da je Opća bolnica jučer pozvala Federalno ministarstvo zdravstva da preispita da li KCUS poštuje naredbu Kriznog štaba FBiH o obaveznom osiguravanju 30 posto kapaciteta za COVID-19 pacijente.

Doktor Dragan Stevanović je na konferenciji SDP-a BiH danas još jednom istakao da za sve postoje sankcije, pa tako i za neporovođenje naredbi Kriznog štaba FBiH.

klix.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu