Lidija Korać za Anadolu Agency

SDP BiH ukazuje na izborne nepravilnosti

Ona je rekla kako je u dva obraćanja Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) saopćila kako nije bilo nepravilnosti, odnosno da su sve nepravilnosti tehničke naravi

Slika

Potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Lidija Korać je večeras, sat vremena nakon zatvaranje birališta, zatražila poništavanje izbora na biračkim mjestima gdje su, prema njenim riječima, evidentirane povrede izbornog procesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je rekla kako je u dva obraćanja Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) saopćila kako nije bilo nepravilnosti, odnosno da su sve nepravilnosti tehničke naravi. 

"Dogodile su se velike nepravilnosti na velikom broju mjesta. Zabilježen je nedostajući broj glasačkih listića na određenom broju biračkih mjesta. Stav SDP-a je da se poništi glasanje na tim mjestima. Sve to baca sumnju na izborni proces na tim glasačkim mjestima. Nedostatak listića podsjeća na bugarski voz", rekla je Korać i dodala da nije moguće ispraviti nedostatak glasačkih listića, već jedino poništit izbore na tom glasačkom mjestu. 

Potpredsjednica SDP-a je rekla da su zabilježene aktivnosti koje se nisu ranije dešavale. 

"Situacija da su osobe s pištoljima dolazile na mjesta i prijetile na biračkom mjestu u Podveležju. U Livnu je predsjednik biračkog odbora ubacio 50 listića u kutiju. Očekivali smo da to mjesto bude zatvoreno", rekla je Korać i apelirala da se učini sve da slobodna volja birača bude ispoštovana.

Ona je naglasila da se s manjkom glasačkih listića može otvoreno posumnjati u izborni proces u jednom njegovom dijelu i sumnjati u rezultate izbora. 

"Do sada nismo dobili odgovor šta se dešava s glasanjem iz inostranstva, sa listićima koji su dostavljani na jednu adresu i da li su građani u dijaspori mogli slobodno glasati", rekla je Korać.

Ona je rekla da SDP očekuje da nadležene institucije reagiraju, ali da izbori budu poništeni i ponovljeni na tim mjestima, a ne da kažu da to ne utječe na proces.

Istaknula je da sve ove nepravilnosti dokumentirane.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.