Potrebno napraviti sistemski okvir

SDP BiH, u saradnji sa Forumom lijeve inicijative, predstavio politiku za razvoj poduzetništva

Politika Socijaldemokratske partije BiH „Razvoj poduzetništva kao pretpostavke ekonomskog razvoja BiH“, koja je urađena u saradnji sa Forumom lijeve inicijative i koja će biti integrisana u Plan za ekonomiju i zapošljavanje u okviru Plana 10 SDP BiH, nedavno je predstavljena u Sarajevu.

Tim povodom predsjednik Radne grupe Plan za ekonomiju i zapošljavanje SDP BiH Elvedin Grabovica izjavio je da SDP želi sačiniti određene prijedloge zakona koji će napraviti poticaj da mladi ljudi lakše pokreću svoje biznise i dolaze do određenih sredstava.

– Potrebno je da napravimo sistemski okvir koji će sve to skupa omogućiti. Kroz navedenu politiku nudimo prijedloge za poticaj razvoja start-up biznisa i poslovnih inkubatora, te određenih poreskih olakšica za mlade poduzetnike, te za formiranje određenih agencija koje će poticati start-up biznise i biznise za informacione tehnologije –kazao je Grabovica.
U tom cilju vijećnica SDP-a u Općinskom vijeću Stari Grad Anisa Čengić Bašović prisutne je informirala da je zahvaljujući inicijativi stranke u ovoj općini izdvojeno 15.000 KM za pokretanje start-up biznisa.

-Sretni smo što je projekt uspješno realiziran i što su sredstva dodijeljena mladim poduzetnicima za art studio, geodetsku firmu i obrt za postavljanje parketa – kazala je Čengić Bašović.

Na događaju je pozvala stanovnike općine Stari Grad da se i naredne godine prijave za pokretanje start-up biznisa, kada će iz budžeta biti izdvojeno 30.000 KM.

Budući da najveći problem mladim poduzetnicima predstavlja nedostatak vlastitog kapitala za pokretanje poduzetničkog poduhvata predstavnici SDP-a poručili su da je potrebno formirati startup fondove na entitetskim nivoima, koji bi funkcionirali na principu dodjele bespovratnih sredstava koji bi bili dostupni poduzetnicima početnicima za pokretanje start-up preduzeća.

To bi u praksi značilo da poduzetnik početnik može aplicirati za sredstva od startup fonda koja su mu potrebna za početak poslovanja i entitetskih zavoda za zapošljavanje koji bi finansirali obavezne poreske obaveze i davanja u periodu od godinu dana.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.