KO SDP BiH Sarajevo

SDP BiH u novom Zakonu traži oštre kazne za „objesnu vožnju“

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo izražava duboku tugu i žaljenje porodici, prijateljima i poznanicima studentica, čija je mladost sinoć naglo prekinuta.

Pitamo se, šta još treba da se desi kako bi se počelo razmišljati o sigurnosti u našem Kantonu, ali i Gradu Sarajevu, pa da se nadležni konačno počnu baviti konkretnim stvarima? Zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva Kantona Sarajevo da hitno procesuiraju krivca sinoćnjeg nemilog događaja. Također, tražimo i odgovornost premijera Kantona Sarajeva Elmedina Konakovića, koji umjesto što se bavi gušenjem i pritiscima na umjetnost i slobodu izražavanja, treba konačno nešto učiniti po pitanju sigurnosti u Kantonu s obzirom da se glavna gradska saobraćajnica pretvara u stazu smrti, kako za pješake, tako i za vozače.

Izgleda da je premijeru Konakoviću mnogo bitnije raspodjeliti policijske snage na legitimaciju prolaznika ispred SCC-a i preisptivanje rada MESS-a, umjesto da građane štiti od privilegovanih pojedinaca koji su od ranije poznati policiji, a slobodno se kreću gradom.

SDP BiH Kantona Sarajevo će, s tim u vezi, na javnim raspravama o novom Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju (ZOBS), predložiti uvođenje poglavlja „Obijesna vožnja“, po uzoru na primjer iz susjedne Hrvatske, gdje će se velikom novčanom kaznom i privremenim oduzimanjem vozila kojim je počinjen prekršaj, do izmirenja kazne, preventirati ovakve nesreće. Raspon kazni kretao bi se od 500 do 2.500 KM, dok bi se onima, koji su automobilom nekome oduzeli život, trajno oduzela vozačka dozvola.

Također, od MUP-a Kantona Sarajevo tražimo da svojim radom na terenu i primjenom ZOBS-a posvete veću pažnju prevenciji ovakvih slučajeva, umjesto dosadašnjeg načina rada, u kome je bitnije napuniti kantonalni budžet novčanim kažnjavanjem vozača, nego preventirati ovakve slučajeve.

Na kraju, Kantonalni odbor SDP-a traži od rukovodstva Univerziteta u Sarajevu da se sutra, minutom ćutanja prije početka predavanja oda počast tragično preminulim studenticama. Nažalost, to je sada najmanje što se može učiniti za njih.