Aner Žuljević

SDP BiH traži uvođenje poreza na bogatstvo

Uvođenjem poreza na bogatstvo možemo stvoriti znatno pravednije društvo, te redistribucijom bogatstva umanjiti nepravedne razlike među našim građanima.

Aner Žuljević, delegat SDP BIH u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je da će ova partija ponovno uputiti inicijativu prema entitetskoj vladi u smislu uvođenja poreza na bogatstvo.

„Prije dvije godine uputili smo inicijativu za uvođenje poreza na bogatstvo ali je Vlada FBiH to odbila uz obrazloženje da su trenutne mjere zadovoljavajuće, odnosno da imamo univerzalni porez na dohodak od 10% i da je to sasvim dovoljno. Ne znam gdje uvaženi premijer i njegovi saradnici žive, ali ono što mi vidimo je velika nepravda i velika razlika između bogatih i siromašnih, te smatramo da je porez na bogatstvo nužan instrument solidarnosti kako bi se oporezivanjem bogatstva pomoglo onima koji žive u siromaštvu ili ispod granice siromaštva.

Nedavno je izašlo nekoliko studija koje su potvrdile opravdanost uvođenja poreza na bogatstvo i opredjelilo nas da ovoj vladi damo jos jednu šansu da pokažu kako nisu isključivo zaštitnici kapitala što su svojim reformama i udarom na radnike do sada promovisali.

Ukoliko je vlasti ponovno odbiju, SDP će porez na bogatstvo učiniti dijelom Plana 10 i učiniti sve da ga uvede nova vlada nakon izbora u oktobru“, ističe Žuljević.

Imajući u vidu da se ukupno bogatstvo u BiH po studijama, utvrđeno različitim metodologijama procjenjuje između 114 i 218 milijardi KM, uvođenje poreza na bogatstvo može predstavljati značajan izvor sredstava za novu dimenziju socijalno pravednije politike u BiH.

„Trend u našem društvu u kojem se bogatstvo akumulira u rukama nekolicine tj. u rukama zatvorenih krugova političko-ekonomskih elita se mora adekvatno i socijalno pravednije porezno tretirati.

Oporezivanje bogatstva je važna komponenta funkcije poreske politike jer ukazuje na političku opredjeljenost i orijentaciju ka cijelom sistemu mjera, koje bi trebale voditi ka većoj ekonomskoj i socijalnoj ravnopravnosti.

Naše društvo se ne smije pomiriti sa stanjem u kojem je normalno da imamo isti porezni tretman stotina milionera, te da ulicama prolaze auta vrijedna preko stotinu hiljada maraka, dok istovremeno pola miliona građana živi na granici ili ispod granice siromaštva.

Jasno ističemo kako nemamo ništa protiv bogatih ljudi, tako da ovom inicijativom želimo samo poslati poruku kako nam treba veći element solidarnosti u okviru poreznog sistema kako bi zaštitili najugroženije kategorije našeg društva.
Porez na bogatstvo bi djelom mogao ispraviti i dio nepravde učinjene lopovskom privatizacijom kada su pojedinci na veoma sumnjiv način došli u posjed značajne imovine i kada je stvorena cijela armija stranačkih bogataša.

Zbog svega navedenog Inicijativu za uvođenje poreza na bogatstvo ćemo ponovno uputiti u proceduru i vidjeti da li će ova vlast na čelu sa SDA i HDZ stati u odbranu ugroženih građana ili će se posvetiti daljnjem bogaćenju bogatih i stati u zaštitu armije stranačkih, tranzicijskih, privatizacijskih bogataša“, upozorava Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.