Bahatost i nebriga za građane nemaju granica

SDP BiH traži od Vlade FBiH povlačenje odluke o oporezivanju toplog obroka i regresa

Najnoviji potez Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva finansija koji su, bez znanja i saglasnosti socijalnih partnera, Saveza samostalnih sindikata i Udruženja poslodavaca FBiH, donijeli Pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dohodak, još jednom dokazuje da njihova bahatost i nebriga za građane nemaju granica.

Donošenjem ovog Pravilnika vladajuća SDA-HDZ-SBB svojim kvazireformama ne samo da je udarila direktno na primanja radnika, već to radi nezakonito i protivno odluci Ustavnog suda Federacije BiH.

U želji da popuni budžetske rupe koje ipak nekako stalno produbljuje, federalna vlast oličena u premijeru Fadilu Novaliću i ministrici Jelki Miličević i njihovim nalogodavcima Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću odlučila se za najlakše i naravno najgore moguće rješenje – nametanje novih poreza i harača građanima Federacije BiH. Tako će od sada radnici kojima poslodavci isplaćuju topli obrok i regres, dobivati znatno manje novca jer su SDA-HDZ-SBB pokazali da su ipak složni u jednom, uzimanju od onih o kojima bi se trebali najviše brinuti. Na ovaj način Vlada Federacije BiH pokazala je dosljednost u izigravanju svakog datog obećanja pa je i onog da će oporezivanje toplog obroka pratiti smanjenje doprinosa, kako ovakva mjera ne bi dovela do smanjenja radničkih primanja. Ovaj potez SDA, HDZ i SBB će u konačnici će dovesti i do smanjenja potrošnje građana što može imati izuzetno štetne posljedice po ukupnu ekonomiju.

Socijaldemokratska partija BiH zahtijeva od Vlade Federacije BiH da odmah povuče nezakoniti i po radnike štetni Pravilnik i da konačno počne brinuti o zaposlenima u Federaciji BiH nalazeći načine da se radnička primanja povećavaju, a ne smanjuju. Znamo da je, što se tiče Fadila Novalića i Vlade Federacije BiH, mjesečna plata od 406 KM društveno opasna ali ih pozivamo da pokažu trunku odgovornosti i socijalne osjetljivosti. Ukoliko ipak ne stave van snage pomenuti Pravilnik, SDP BiH će tražiti na prvoj narednoj sjednici Parlamenta Federacije BiH usvajanje zaključaka kojim bi se naredilo Vladi da to učini. Krajnje je vrijeme da se iživljavanje nesposobne vlasti nad radnicima u FBiH zaustavi.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.