Aner Žuljević

Tražimo nezastarijevanje krivičnih djela iz procesa privatizacije i privrednog kriminala

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH predložio je inicijativu kojom se zadužuje kolegij Doma naroda Parlamenta FBiH da u roku od 30 dana osigura izjašnjenje Doma naroda Palamenta FBiH na amandmane na Ustav FBiH predložene od strane Vlade Federacije BiH u februaru 2014. godine.

Prvim amandmanom osigurava se nezastarijevanje krivičnih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije i krivičnih djela privrednog kriminala propisanih zakonom, te se propisuje obaveza oduzimanja imovinske koristi ostvarene tim djelima.

Drugi amandman stvara ustavni osnov da se zakonom reducira vrsta krivičnih djela za koje nije moguće dati pomilovanje osuđenim licima, s obzirom na praksu da su pomilovanja u prošlosti davana, primjerice, i osuđenim silovateljima ili dilerima drogom, bez da su neki od njih odslužili i dana zatvorske kazne.

„Vlada Federacije BiH, prije tačno tri godine, u februaru 2014. godine, uputila je u parlamentarnu proceduru amandmane na Ustav FBiH čiji temeljni cilj je osiguravanje vladavine prava i stvaranje pretpostavki za procesuiranje niza ozbiljnih krivičnih djela počinjenih u postupku pretvorbe i privatizacije, koja su otišla ili prijeti opasnost da odu u zastaru.

S obzirom da su predloženi amandmani u proceduri već više od tri godine, te da iz neobjašnjivih razloga rukovodstvo Dom naroda očito odbija da ih stavi u daljnju proceduru razmatranja, smatram kako je prihvatanje ove incijative jedini način da se osigura izjašnjavanje delegata o predloženim amandmanima na Ustav FBiH“, istaknuo je Žuljević.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.