Aner Žuljević

Tražimo nezastarijevanje krivičnih djela iz procesa privatizacije i privrednog kriminala

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH predložio je inicijativu kojom se zadužuje kolegij Doma naroda Parlamenta FBiH da u roku od 30 dana osigura izjašnjenje Doma naroda Palamenta FBiH na amandmane na Ustav FBiH predložene od strane Vlade Federacije BiH u februaru 2014. godine.

Prvim amandmanom osigurava se nezastarijevanje krivičnih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije i krivičnih djela privrednog kriminala propisanih zakonom, te se propisuje obaveza oduzimanja imovinske koristi ostvarene tim djelima.

Drugi amandman stvara ustavni osnov da se zakonom reducira vrsta krivičnih djela za koje nije moguće dati pomilovanje osuđenim licima, s obzirom na praksu da su pomilovanja u prošlosti davana, primjerice, i osuđenim silovateljima ili dilerima drogom, bez da su neki od njih odslužili i dana zatvorske kazne.

„Vlada Federacije BiH, prije tačno tri godine, u februaru 2014. godine, uputila je u parlamentarnu proceduru amandmane na Ustav FBiH čiji temeljni cilj je osiguravanje vladavine prava i stvaranje pretpostavki za procesuiranje niza ozbiljnih krivičnih djela počinjenih u postupku pretvorbe i privatizacije, koja su otišla ili prijeti opasnost da odu u zastaru.

S obzirom da su predloženi amandmani u proceduri već više od tri godine, te da iz neobjašnjivih razloga rukovodstvo Dom naroda očito odbija da ih stavi u daljnju proceduru razmatranja, smatram kako je prihvatanje ove incijative jedini način da se osigura izjašnjavanje delegata o predloženim amandmanima na Ustav FBiH“, istaknuo je Žuljević.