SDP BiH traži od entitetskih i državne vlade detaljan izvještaj o stanju robnih rezervi

Izvjesna destabilizacija sigurnosnih i političkih prilika u Evropi zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, može rezultirati poremećajima i prekidom opskrbnih lanaca, što bi izvjesno moglo dovesti do još veće inflacije. Na ovo upozoravaju brojni stručnjaci širom svijeta.

Tim povodom, evropske države pune rezerve osnovnih životnih namirnica, goriva i plina. Samo stabilnim rezervama se mogu kontrolisati inflatorni tokovi i osigurati opskrba građana nužnim namirnicama. Međutim, u isto vrijeme, vlasti u BiH spavaju zimski san.

Napominjemo da je Vlada FBiH u mandatu SDP-ove vladavine povratila vlasništvo nad Terminalima. Također, ta vlada je prva i jedina koja je rezervama intervenisala da spriječi porast cijena brašna. Trenutna vlast u FBiH je nažalost u potpunosti urušila sistem robnih rezervi u Federaciji BiH.

Ugovori za osiguranje robnih rezervi se potpisuju sa trgovačkim lancima što je apsurd. Svrha robnih rezervi je da se njima kao ekonomskim ‘osiguračem’ ne može trgovati na otvorenom tržištu, a ne da stanje rezervi vežete za tržište na kojem će se pojaviti nestašica sa prvim znakom krize. Slično je stanje i u RS-u.

Pozivamo vlast na svim razinama da izvrše hitnu nabavku namirnica kupovinom svih raspoloživih rezervi na tržištu i njihovim skladištenjem, umjesto da se nadaju da trgovci dolaskom krize neće prodati namirnice za što veći profit, što je paradoksalno. Isto važi i za nabavku rezervi plina i goriva.

Nadamo se da će vlast barem jednom pokazati ozbiljnost s obzirom na situaciju i napraviti jedan jedini ispravan potez na kraju svog mandata u kojem su samo gomilali afere, praznili rezerve i trošili javni novac, ostavljajući iza sebe ekonomsku i demografsku pustoš.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.