SDP BiH traži obustavu kampanje javnih napada SDA na Senada Hadžifejzovića

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje javne napade i pritiske na istaknutog bosanskohercegovačkog medijskog radnika Senada Hadžifejzovića.

Besprizorni i koordinirani napadi na Senada Hadžifejzovića predstavljaju sramotnu praksu koja mora prestati. Prije svih, pozivamo Stranku demokratske akcije da obustavi svoju kako javnu, tako i prikrivenu botovsku kampanju blaćenja, vrijeđanja i ugrožavanja dostojanstva i temeljnih prava Hadžifejzovića na slobodu govora.

Pravo je svakog novinara, pa tako i Senada Hadžifejzovića, da iznosi svoje stavove, saznanja i kritiku u javnom prostoru, kao što je i pravo prozvanih da na istu odgovore svojim stavovima i kontraargumentima, ukoliko ih imaju.

Međutim, kada se odgovor svodi na napad na ličnost umjesto na iznesene stavove, a kritiku zamijene uvrede i blaćenje, tada se može govoriti samo o javnom linču novinara. Smisleno oponiranje iznesenim činjenicama, koje u slučaju napada na Hadžifejzovića izostaje, zamijenjeno je govorom mržnje.

SDP Bosne i Hercegovine i dužnosnici naše partije su također nerijetko izloženi medijskoj kritici i predmet smo čestih utemeljenih i neutemeljenih negativnih novinarskih izvještavanja, pa i ciljanih medijskih protivkampanja. Unatoč navedenom, nikada nismo dozvolili sebi da pređemo granicu civilizovane diskusije i da političku infrastrukturu koristimo za napade na ličnost i pritiske na novinare.

Moramo naglasiti da smo razočarani šutnjom brojnih novinarskih udruženja i organizacija koje deklarativno promiču slobodu govora. Smatramo da zalaganje za prava novinara i stajanje u njihovu zaštitu ne smije biti stvar selektivnog, nego principijelnog nastupa.

U svakom slučaju, smatramo da zbog svojih zasluga za razvoj novinarstva i slobodne riječi od vremena agresije do danas, Senad Hadžifejzović nije zaslužio gromoglasnu šutnju novinarskih udruženja. Na kraju, naglašavamo da nas je ovaj slučaj učvrstio u uvjerenju i odlučnosti da se donesu i primijene propisi koje u Parlamentu FBiH predlaže SDP BiH u smjeru zaštite novinara i njihovog prava na slobodan rad.