SDP BiH traži hitno deblokadu rada Parlamenta FBiH

Vladajuća koalicija SDA – SBB i HDZ i dalje u potpunoj blokadi drži Parlament Federacije BiH koji već mjesecima ne radi zbog njihovih međusobnih sukoba i svađa. Takvo neodgovorno ponašanje politički bankrotirane vlasti mora se pod hitno prekinuti.

Socijaldemokratska partija BiH podsjeća javnost da se čelnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH još nisu očitovali prema zahtjevu za zakazivanje tri vanredne sjednice ovog Doma, iako je sakupljen dovoljan broj potpisa zastupnika za njihovo održavanje.

Potpisi zastupnika SDP BiH, Demokratske fronte i HDZ 1990 na protokol Parlamenta FBiH predati su 20. oktobra i, prema Poslovniku, ostalo je još tri dana za održavanje ovih sjednica.

Zastupnici zahtijevaju održavanje tri vanredne sjednice u kojima se traži informacija Vlade FBiH o postupku prodaje državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo, statusu radnika, imovine i udjela Fabrike duhana Sarajevo u drugim privrednim društvima FBiH, zatim održavanje sjednice sa temom stanja u federalnom Zavodu PIO/MlO, uključujući i trenutni, teški, položaj penzionera u FBiH, kao i sjednice o stanju u zdravstvenom sistemu FBiH.

Ovo je već drugi put da zastupnici traže održavanje sjednica ovog Doma, nakon što se čelništvo Zastupničkog doma nije očitovalo o prvom zahtjevu koji je predat sredinom septembra, iako je i tada bio sakupljen dovoljan broj potpisa.

Krajnje je vrijeme da čelništvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH počne raditi svoj posao i zakaže održavanje ovih sjednica, te tako, konačno, zaustavi praksu donošenja važnih odluka daleko od očiju javnosti.

Koalicija SDA SBB i HDZ treba konačno, ili početi raditi posao za koji su njihovi funkcioneri itekako dobro plaćeni, ili javno priznati propast neuspješne vlasti koja državu i sve građane vodi u ekonomsku, socijalnu, političku i svaku drugi neizvjesnost.