SDA i HDZ blokirali rad Parlamenta FBiH

SDP BiH se povlači iz razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, zbog blokada SDA i HDZ

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine odlučila se povući iz daljnjih razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, koje organiziraju Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD-a, uz ekspertsku pomoć OHR-a.

Razlog je što su SDA i HDZ jasno pokazali da su spremni blokirati čak i rad Parlamenta Federacije BiH, kako bi spriječili da se uopšte raspravlja o bilo kakvom zakonskom rješenju koje će osigurati nesmetanu provedbu izbora.

Evidentno je da SDA i HDZ i ove razgovore, koji traju već nekoliko mjeseci, zloupotrebljavaju. Njihov jedini cilj je kupovati vrijeme i osigurati da se nikakvo rješenje ne pronađe. Jedino ovim strankama odgovara situacija da se u izbornu kampanju uđe sa neizvjesnošću da se vlast nakon izbora uopšte može formirati.

Mi, u SDP-u, više ne želimo učestvovati u farsi koju režiraju SDA i HDZ. Današnjom odlukom da pokušaju blokirati Parlament FBiH pokazali su čvrst savez, kojem je cilj opstanak na vlasti po svaku cijenu. Čak i po cijenu da se građanima onemogući da biraju vlast kakvu oni žele.

Očito je da SDA i HDZ od cijele BiH namjeravaju napraviti novi slučaj „Mostar“, u kojem već deset godina nema izbora, ali u kojem su SDA i HDZ u tom periodu potrošili pola milijarde KM iz budžeta ovog grada, bez ikakve kontrole i bilo čije odluke.

Izuzetno cijenimo napore i dobru volju svih predstavnika međunarodne zajednice, ali očito je kako je ta njihova dobra volja i spremnost da pomognu, zloupotrebljena od onih političkih snaga koji su spremni srušiti čak i demokratski poredak države BiH, kako bi sačuvali vlast i moć.

Pozivamo ih da podrže sve demokratske snage u BiH u nastojanju da rješenje ovog pitanja pronađemo u institucijama ove države, u skladu sa Ustavom i zakonima, i što je najvažnije, voljom svih građana BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.