SDP BiH pruža nedvosmislenu podršku Hani Milak nakon šovinističkih napada u GV Livna

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje šovinizam usmjeren prema zastupnici Hani Milak u Gradskom vijeću Livna pri izboru Predsjedavajuće Gradskog vijeća.

Slučaj u kojem stranke predvođene SDA, prebrojavaju krvna zrnca naše zastupnice u Livnu, dovodeći u sumnju njenu nacionalnost, iako im je predočen čak i rodni list kao potvrda, predstavlja osnovno kršenje ljudskih prava i praksu najmračnijih nacističkih sistema koji su tražili potvrdu o ‘rasnoj čistoti’.

Također, naša zastupnica, kojoj ovom prilikom dajemo apsolutnu podršku, naišla je na najprizemnije seksističke uvrede od kolega vijećnika. Pritom, SDA-ovi vijećnici su je odlučili umjesto Hana oslovljavati sa Ana, što u njihovoj mrzilačkoj predstavi treba biti dokaz da ‘legitimni’ Bošnjaci mogu biti samo iz SDA.

Ovaj primjer i primjer iz Tuzlanskog kantona u kojem je SDA sa satelitima pokrenula pitanje ‘legitimnih’ Srba za opstanak na vlasti, dokaz je da je SDA očito prihvatila retoriku HDZ-a o legitimnom predstavljanju, pokazujući svoj srednjovjekovni nazor, popraćen najgorim šovinizmom. Zastupnica Milak je žrtva nacionalizma SDA vijećnika, ali je izložena i institucionalnoj diskriminaciji, kršenjem njenog prava na izjašnjavanje, o kojem potvrdu traže od drugih organa i zanemaruju rodni list kao validan dokument.

U cilju da dobiju mjesto Predsjedavajućeg Gradskog vijeća, SDA ne preza niti od kršenja ljudskih prava, niti od izlaganja nekoga najgorim uvredama, niti ih zakon zaustavlja u tome.

SDP BiH neće dozvoliti da ovaj slučaj bude prešućen. Potpuno je jasno kakvu praksu primjenjuje SDA, koja smatra da ima tapiju na ‘legitimne’ Bošnjake, što govori o tome i kakvu državu doista žele, istu onakvu kakvu žele ‘rasno legitimni’ HDZ i SNSD.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu