SDP BiH pruža nedvosmislenu podršku Hani Milak nakon šovinističkih napada u GV Livna

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje šovinizam usmjeren prema zastupnici Hani Milak u Gradskom vijeću Livna pri izboru Predsjedavajuće Gradskog vijeća.

Slučaj u kojem stranke predvođene SDA, prebrojavaju krvna zrnca naše zastupnice u Livnu, dovodeći u sumnju njenu nacionalnost, iako im je predočen čak i rodni list kao potvrda, predstavlja osnovno kršenje ljudskih prava i praksu najmračnijih nacističkih sistema koji su tražili potvrdu o ‘rasnoj čistoti’.

Također, naša zastupnica, kojoj ovom prilikom dajemo apsolutnu podršku, naišla je na najprizemnije seksističke uvrede od kolega vijećnika. Pritom, SDA-ovi vijećnici su je odlučili umjesto Hana oslovljavati sa Ana, što u njihovoj mrzilačkoj predstavi treba biti dokaz da ‘legitimni’ Bošnjaci mogu biti samo iz SDA.

Ovaj primjer i primjer iz Tuzlanskog kantona u kojem je SDA sa satelitima pokrenula pitanje ‘legitimnih’ Srba za opstanak na vlasti, dokaz je da je SDA očito prihvatila retoriku HDZ-a o legitimnom predstavljanju, pokazujući svoj srednjovjekovni nazor, popraćen najgorim šovinizmom. Zastupnica Milak je žrtva nacionalizma SDA vijećnika, ali je izložena i institucionalnoj diskriminaciji, kršenjem njenog prava na izjašnjavanje, o kojem potvrdu traže od drugih organa i zanemaruju rodni list kao validan dokument.

U cilju da dobiju mjesto Predsjedavajućeg Gradskog vijeća, SDA ne preza niti od kršenja ljudskih prava, niti od izlaganja nekoga najgorim uvredama, niti ih zakon zaustavlja u tome.

SDP BiH neće dozvoliti da ovaj slučaj bude prešućen. Potpuno je jasno kakvu praksu primjenjuje SDA, koja smatra da ima tapiju na ‘legitimne’ Bošnjake, što govori o tome i kakvu državu doista žele, istu onakvu kakvu žele ‘rasno legitimni’ HDZ i SNSD.