SDP BiH preko Suda BiH zatražio ponovno prebrojavanje svih glasova u Mostaru

Nakon dokaza o masovnim izbornim i postizbornim manipulacijama na izborima u Mostaru,  Socijaldemokratska partija BiH je odlučila putem Suda BiH zatražiti ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića za sve politički subjekte i kandidate.

Tim povodom je nadležnom Apelacionom odjelu Suda BiH u zakonskom roku poslana argumentirana žalba s prilozima koji pokazuju da bi, ukoliko se prebroje glasački listići na svim izbornim mjestima, moglo doći do novih bitnih promjena u rasporedu vijećničkih mandata i poretka kandidata unutar izbornih listi.

Mi, u SDP BiH, smatramo da srazmjeri izborne krađe koji su se otkrili na samo 15-ak biračkih mjesta na kojima je organizirano ponovno prebrojavanje kompromitiraju cijeli izborni proces u Mostaru, te se zbog toga mora provjeriti šta se tačno dogodilo na preostalih više od 130 biračkih mjesta.

Podsjećamo da je prebrojavanjem izbornih listića na samo 15-ak biračkih mjesta spriječena krađa jednog vijećničkog mandata, a uz to je došlo do dramatičnih promjena u redoslijedu preferencijalnih glasova na pojedinim izbornim listama.

Također, smatramo da će eventualna otkrića sa svih izbornih mjesta pomoći istražnim organima da detaljno identificiraju sve organizatore i izvršitelje kriminalnih aktivnosti koji su se upustili u krađu izborne volje građana Mostara.

Ovim putem još jednom pozivamo Centralnu izbornu komisiju BiH da po službenoj dužnosti donese odluku o ponovnom prebrojavanju svih glasačkih listića na svim izbornim listama, kao i ponovno prebrojavanje preferencijalnih glasova po svim političkim subjektima.