Saopštenje za javnost

SDP BiH potpuno podržava pravosudne institucije u borbi protiv svih oblika kriminala

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine u svjetlu aktuelnih dešavanja u vezi sa aktivnostima Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine na otkrivanju i procesuiranju slučaja ometanja rada pravosuđa u predmetu “Keljmendi”, kao i drugih aktivnosti nadležnih pravosudnih organa u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u cijeloj Bosni i Hercegovini, daje svoju otvorenu, bezuvjetnu i konstantnu podršku takvim aktivnostima.

Smatramo da svi akteri političkih procesa u našoj državi trebaju dati svoju jasnu i iskrenu javnu podršku takvim nastojanjima, jer su pravosudni organi ove države jedini zaduženi i ovlašteni da osiguraju da svi ljudi budu jednaki pred zakonom. Bez obzira na njihovu političku pripadnost, materijalni status, porijeklo ili društveni uticaj. Samo tako će Bosna i Hercgovina postati država pravde i jednakosti što je minimum onoga što građani očekuju od institucija države Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, osuđujemo bilo kakve pokušaje zastrašivanja, prijetnji, stigmatiziranja bilo koga iz pravosudne zajednice jer su takve aktivnosti u najmanju ruku neprihvatljive u demokratskom poretku, pa čak i kriminalne, te kažnjive po Zakonu.

Nezavisno, profesionalno i odlučno pravosuđe je ono za šta smo se kao politička partija uvijek zalagali i ostat ćemo ustrajni u tim nastojanjima, jer samo tako možemo vratiti povjerenje građana u institucije pravne države. Pozivamo sve političke snage da se izdignu iznad bilo čijih interesa i da interes pravde stave na prvo mjesto. Mi ćemo kao odgovorna i na europskim vrijednostima utemljena partija uvijek biti protiv svih nasrtaja na pravosuđe ove države, jer su alternativa tome anarhija, selektivno provođenje zakona i apsolutna pravna nesigurnost za građane naše domovine.

 

Pravosudne institucije države BiH u ovom trenutku imaju poseban značaj za budućnost BiH jer ih se pokušava razvlastiti, omalovažiti pa čak i ukinuti.  Bez obzira na to što u pravosuđu zasigurno ima kadrova koji su pod direktnom političkom kontrolom i utjecajem ti se problemi ne mogu riješavati političkim pritiskom i medijskom harangom na pravosudne institucije već isključivo reformama i depolitizacijom pravosuđa kroz strukturalni dijalog koji je aktuelna vlast pretvorila u proces urušavanja Suda BiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.