Dva besplatna pokušaja za parove koji imaju problem sa začećem djece

SDP BiH ponovo predlaže Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom će se ponovo naći na dnevnom redu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine. Prema statistici, svaki šesti par ima problema sa sterilitetom, a, ukoliko se ovaj Zakon usvoji biće im omogućeno da država pokrije troškove umjetne oplodnje.

_D3_9791

„Ovaj Zakon donosi ogromnu korist parovima koji imaju problema sa začećem djece, a njih nije malo. Mnogi o tome šute i ne traže pomoć. Usvoji li se predloženi Zakon, ovim parovima će biti omogućena dva besplatna pokušaja potpomognute oplodnje. U odnosu na Nacrt ovog zakona pooštrene su i mjere u slučaju zloupotrebe“, pojasnila je Mira Ljubijankić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Zakon je već ranije bio u proceduri, ali su ga oborili zastupnici SDA i HDZ BiH. Zastupnici SDP BiH su najavili da će Zakon ponovo aktuelizirati, reagujući na izjavu Premijera Fadila Novalića o padu nataliteta, te da će se sada pokazati da li je u pitanju lažna ili stvarna briga. Klub SDP BiH je pokrenuo i inicijativu koja je dobila podršku Parlamenta, a, unatoč tome, Vlada FBiH nije stavila pomenuti Zakon u ovogodišnji program rada Vlade.

„Uvažene su mnoge izmjene u odnosu na Nacrt zakona, ne vidimo potrebu da zakon bude odbijen ili da ga zastupnici obore samo zato što dolazi iz SDP-a. Dešavalo nam se to ranije sa drugim zakonima, a nadamo se da to neće biti slučaj sada. Ako ne dobijemo podršku, ponovo ćemo zakon predložiti za šest mjeseci. Ovi parovi ne odustaju od borbe za djecu, pa ne smijemo ni mi“, naglasila je Mira Grgić, zastupnica u Parlamentu FBiH.

Pojašnjavajući pitanje odnosa vjerskih zajednica spram ovog zakona Elvir Karajbić, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH, istaknuo je da odredbe nisu u suprotnosti sa principima vjerskih zajednica.

„Ako neki parovi ipak smatraju da ovaj vid oplodnje nije u skladu sa njihovim vjerskim i drugim ubjeđenjima, oni neće ni morati koristiti mogućnosti koje Zakon pruža. Međutim, to ne može biti izgovor da se drugima onemogući upotreba potpomognute oplodnje. Klub SDP BiH je spreman podržati sve prijedloge dopune i izmjene koji će biti u interesu budućih roditelja, te ohrabrujemo sve zainteresovane da nam takve prijedloge dostave“, obrazložio je Karajbić.

 

Snimak cijele konferencije za novinare možete pogledati ovdje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.