SDP BiH podržava protest zeničkih rudara

Socijaldemokratska partija BiH poziva Vladu FBiH da pokaže kako su je prioritet rudari i radnici, a ne privilegije ministara, interesi stranačkih funkcionera i administracije.

Kako i obično, SDA Vlada pokazuje čvrsto opredjeljenje kada navodno hoće graditi državu preko leđa radnika. SDP BiH će u ovom neravnomjernom srazu uvijek biti na strani rudara i radnika koji samo traže da im se plati ono što su teškom mukom zaradili.

Pri tome, kao i bezbroj puta do sada, rudari su pokazali svoju svijest i veću odgovornost prema državi nego Vlada i Elektroprivreda BiH, jer su radili mjesec dana da bi isporučili ugalj, vjerujući da će dogovor o deblokadi računa biti ispoštovan. Kao i obično, rudari održe obećanje, a Vlada i EP BiH ne održe.

SDP smatra kako Vlada i EPBiH moraju ispuniti svoj dio dogovora, tim prije što se računi za električnu energiju uredno plaćaju za električnu energiju koja je proizvedena zahvaljujući, između ostalog, i radu rudara. Napominjemo da je dug pet miliona KM, dok su kineski respiratori koštali 10 miliona KM.

Nužno je provesti i mjere smanjivanja nagomilane administracije u rudnicima i EPBiH, a povećati broj rudara koji svaki dan odlaze pod zemlju da osiguraju toliko potreban ugalj.

Samo ozbiljnim i odgovornim pristupom možemo očekivati rješavanje problema.

Iako opozicija, SDP će uvijek u parlamentima biti dio rješenja i dati doprinos usvajanju zakonskih rješenja koja će doprinijeti kvalitetnijim uslovima rada, boljoj produktivnosti i što boljem statusu rudara i radnika.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu