Nepoštivanje Ustavnog Suda i izazivanje nacionalne netrpeljivosti

SDP BiH podnio krivičnu prijavu protiv ministra Dane Maleševića

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) podnijela je krivičnu prijavu protiv Dane Maleševića, ministra prosvjete i kulture Republike Srpske. Prijava je podnesena zbog nepoštivanja Odluke Ustavnog suda i zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Ministar Dane Malešević naložio je svim školama u RS-u da umjesto predmeta „Bosanski jezik“ u đačke knjižice i svjedočanstva taj predmet unose kao „Jezik bošnjačkog naroda“ čime direktno krši Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao najviše pravosudne instance u državi. Pravni tim SDP BiH smatra da je prekršena Odluka Ustavnog suda te da Dane Malešević treba odgovarati zbog toga, kao i zbog izazivanja osjećaja straha i razdora.

„Podsjećamo vas da bosanski jezik do prije četiri godine nikome nije smetao i da je režim u Republici Srpskoj tek 2012. godine počeo praviti problem. Zbog pritiska koji povratnici u ovom entitetu osjećaju veliki broj porodica razmišlja o napuštanju ovog prostora i ne žele slati djecu u škole u RS-u. Krajnje je vrijeme da stanemo u kraj ovim praksama i u Bosni i Hercegovini počnemo praviti društvo za sve nas“, poručio je Damir Mašić, politički direktor SDP BiH.

Salmedin Mesihović, predsjednik Odbora za obrazovanje SDP BiH, govorio je o široj perspektivi i upozorio da u Bosni i Hercegovini imamo vjerovatno najlošiji obrazovni sistem u Evropi. „Već 26 godina je na djelu dezavuiranje obrazovnog sistema a posljedice su katastrofalne. Naš obrazovni i vaspitni sistem je podijeljen a mi smo zemlja sa segregacijom u školama. Imamo potpuno odvajanje učenika, ne samo na osnovu vjerske i nacionalne pripadnosti, nego i na osnovu imovinskog stanja njihovih roditelja. Ovdje se stvaraju kako etnički tako i elitistički obrazovni modeli“, naglasio je Mesihović.

Socijaldemokrati smatraju da su obrazovanje i vaspitanje ključ opstojnosti Bosne i Hercegovine ali i Bosanaca i Hercegovaca na svome tlu. Ova krivična prijava smatra se prvim korakom u smjeru spasa obrazovnog i vaspitnog sistema a time i budućnosti naše djece i omladine. Kao jedino trajno rješenje u SDP BiH vide stvaranje obrazovnog sistema na najvišem nivou.

„Bosna i Hercegovina treba jedinstven sistem obrazovanja. Trebamo vlast na državnom nivou koja će se baviti politikom obrazovanja, tako da ono bude dostupno svoj djeci po jednakim uslovima, da ne postoji segregacija i diskriminacija. SDP BiH ne samo deklarativno, nego i kao ozbiljan politički subjekt daje svoj doprinos na izgradnji boljeg društva i boljeg obrazovnog sistema. Želimo da Bosna i Hercegovina bude mjesto za mlade, mjesto za one koji će graditi zemlju po jednakim uslovima za sve“, zaključila je Lejla Hamzagić-Kovačević, članica Odbora za obrazovanje SDP BiH i profesorica srpskog, hrvatskog i bosanskog jezika.

Krivicna prijava Dane Malesevic 1Krivicna prijava Dane Malesevic 2

Press konferenciju možete pregledati na našem Youtube kanalu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.