Sarajevo

SDP BiH oštro osuđuje odluku Vlade RS o provjeri podataka povratnika

SDP BiH smatra da je ova odluka u totalnoj suprotnosti sa Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime se direktno narušavaju prava povratnika u RS.

Slika

Socijaldemokratska partija BiH oštro osuđuje donošenje Odluke o provjeri tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta u Republici Srpskoj, koji je na posljednjoj sjednici donijela Vlada RS.

SDP BiH smatra da je ova odluka u totalnoj suprotnosti sa Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime se direktno narušavaju prava povratnika u RS. Ova odluka je u suprotnosti i sa Prijedlogom Zakona o izbjeglicama iz BiH, raseljenim osobama i povratnicima, kojim bi se pitanje raseljenih osoba trebalo rješavati na državnom nivou. S tim u vezi, SDP BiH će i dalje nastaviti konsultacije sa ostalim parlamentarnim strankama, radi donošenja što kvalitetnijeg zakona.

Osim toga, Odluka nema nikakvo zakonsko uporište i donesena je samo radi bojazni vlasti, u manjem bh. entitetu, od eventualnog gubljenja glasova u sredinama u kojima dominiraju povratnici.  

SDP BiH poziva ured Visokog predstavnika u našoj zemlji da poništi ovu odluku, jer se njom podrivaju temelji Dejtonskog mirovnog ugovora, a ukoliko ne dođe do reakcije od strane Visokog predstavnika, SDP BiH će putem svojih zvaničnika poduzeti sve pravne i  zakonske korake, u cilju očuvanja integriteta i suvereniteta BiH, odnosno očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, na koji se zvaničnici iz RS često vole pozivati, kada nešto nije u njihovom interesu.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.