Sarajevo

SDP BiH očekuje od OSCE-a nepristrani monitoring javnih medijskih servisa

Sastanku su prisustvovali dr. Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, Lidija Korać, potpredsjednica SDP BiH, Bakir Hadžiomerović, kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred SDP BiH i šefica misije OSCE/ODIHR Corien Jonker

Slika

U centrali Socijaldemokratske partije BiH održan je sastanak povodom nedavne inicijative dr. Zlatka Lagumdžije ka Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i predstavnicima Vijeća za implementaciju mira o monitoringu rada javnih servisa tokom predizborne kampanje.

Sastanku su prisustvovali dr. Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, Lidija Korać, potpredsjednica SDP BiH, Bakir Hadžiomerović, kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred SDP BiH i šefica misije OSCE/ODIHR Corien Jonker.

Predstavnici SDP BiH su izrazili bojazan da je već primjetno da se tokom, a i prije početka, predizborne kampanje počelo sa opstruiranjem promocije određenih političkih subjekata, uključujući i SDP BiH, najviše od strane Federalne televizije te očekuju da analiza monitoring tima OSCE-a bude na vrijeme prezentirana javnosti u našoj zemlji, kako bi ona bila upoznata sa praćenjem korektnosti i zastupljenosti političkih subjekata na kanalima bh. javnih servisa.

SDP BiH smatra da bi javni medijski servisi trebali služiti za objektivno informiranje građana BiH koji ga i finansiraju kroz RTV pretplatu, a ne služiti pojedncima i njihovim političkim interesima. Javni servisi bi se trebali ponašati u skladu sa principima koji važe u uređenim evropskim zemljama, jer način, na koji se pojedini javni servisi ponašaju, izgleda kao direktno zadiranje, ne samo u demokratska prava i slobode, nego i direktni uticaj na politička zbivanja u našoj zemlji.

Jonker je potvrdila okupljenima da u sklopu OSCE/ODIHR misije postoji odjel za medijsku analizu, koji će tokom predizborne kampanje vršiti monitoring i analizu rada javnih servisa u našoj zemlji te će rezulate ovih analiza prezentirati nakon održavanja Općih izbora u oktobru.

Na kraju, iskazana je zabrinutost zbog najnovije afere Centralne izborne komisije BiH (CIK), vezane za dostavu glasačkih listića za glasanje putem pošte, a Lidija Korać je još jednom ponovila da je veliki problem dostavljanje na jednu adresu stotine glasačkih listića te da bi zbog ovog propusta neko iz CIK-a morao odgovarati i zakonski biti kažnjen.  

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.