Forum žena SDP BiH

SDP BiH obilježava 8. mart

Socijaldemokratska partija BiH i Forum žena SDP BiH, u saradnji sa partnerskim organizacijama, obilježavaju Sedmicu ravnopravnosti spolova, koja traje od 1.3.- 8.3.2017. godine. Cilj je da se skrene pažnja na pitanja položaja žena u Bosni i Hercegovini, te o potrebi njihovog ravnopravnog učešća u ekonomskom, društvenom i političkom životu.

Forum žena je do sada održao dva okrugla stola, u Sarajevu, na temu „Ohrabrivanje muškaraca za aktivnijim učešćem u feminističkim pokretima“, gdje se govorilo o jednakom učešću i muškaraca i žena u zagovaranju rodne jednakosti, i u Tešnju na temu „Kako prepoznati osobu u krizi i kako joj pomoći“, gdje je bilo riječi o modernoj bolesti – stresu, kako ga prepoznati i kako prevazići, te na koji način to rade muškarci, a na koji žene.

Danas, 7.3.2017. godine nas očekuju četiri okrugla stola, u Brezi, Doboj Jugu, Maglaju i Tuzli, a za 8. mart su planirane ulične akcije na slijedećim lokacijama: Vareš 09:00h, Doboj i Maglaj 10:00h, Tuzla 10:30h, Tešanj i Bihać u 11:00h, Sarajevo, Breza i Gračanica 11:30h, Mostar 11:59h, Zenica, Visoko, Zavidovići i Kakanj 12:00h i Doboj Jug 16:00h.

Ulične akcije imaju za cilj da obilježavaju 8. mart, Međunarodni dan žena, promoviraju dostignuća u pravima žena, te dalje insistiraju na postizanju pune rodne ravnopravnosti. U obilježavanje 8. marta ove godine su, pored članica, aktivno uključeni i članovi SDP BiH, koji svojim primjerom žele demonstrirati predanost postizanju rodne ravnopravnosti kao jedne od ključnih socijaldemokratskih vrijednosti.