SDP BiH o zapošljavanju i Spomen-parku Vraca na sjednici OV Novo Sarajevo

Prijavljivanje na program Lokalnih partnerstava za zapošljavanje i poziv na uključivanje u radnu akciju čišćenja Spomen-parka Vraca su inicijative koje je klub vijećnika i vijećnica SDP BiH predstavio na danas održanoj sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

Naime, vijećnici i vijećnice SDP BiH su pozvali općinsku administraciju da se prijavi na poziv za učešće u programu Lokalnih partnerstava za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini koji, u ime Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, finansijskim sredstvima iz fonda IPA 2014, provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). U obrazloženju ovog Programa se, između ostalog, navodi:

Nezaposlenost u BiH je dugoročna posljedica uzrokovana strukturalnim promjenama u ekonomiji koje su počele krajem 1980-ih. Ratna razaranja, zajedno sa neuspjesima privatizacije propalih preduzeća u državnom vlasništvu, odlukama koje su rezultirale neuspješnom deindustrijalizacijom BiH, slabim razvojem novih inicijativa i lošim razvojem kvalifikacija radne snage, rezultirali su procesom koji je doveo do masovne nezaposlenosti i sve veće ovisnosti o uvozu.

Novosarajevski SDP u potpunosti dijeli ove stavove i zato i smatra potrebnim da se Općina Novo Sarajevo uključi u ovaj Program i time stvori uslove da se na lokalnom nivou uspostave formalne i zvanične mogućnosti zaposlenja za lokalnu radnu snagu kroz konkretne aktivnosti usmjerena na posredovanje u zapošljavanju, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, usklađivanjem i poboljšavanjem vještina radne snage, promocijom poduzetništva i poduzetničkim obukama. Program predviđa da se sve navedene aktivnosti naročito približe mladima, ženama, manjinama, povratnicima, interno raseljenim licima i grupama koje teško nalaze zaposlenje. Više informacija o Programu je dostupno na http://ba.one.un.org/content/unct/bosnia_and_herzegovina/en/home/presscenter/poziv-za-dostavljanje-prijedloga-projekata-za-finansiranje-iz-gr.html.

Klub vijećnika i vijećnica se zahvalio Historijskom muzeju BiH na pokretanju radne akcije čišćenja Spomen-parka Vraca koja će se održati 05., 06. i 07. avgusta, te pozvao sve vijećnike i vijećnice OV Novo Sarajevo i općinsku administraciju da podrže ovu aktivnost i uzmu aktivno učešće u radnoj akciji čišćenja. Antifašizam i aktivan odnos prema antifašističkoj tradiciji Bosne i Hercegovine i njenih naroda i građana je temeljno određenje djelovanja SDP BiH u Novom Sarajevu.

Tokom sjednice je razmatrana i Informacija o stanju javnih zelenih površina na području Općine Novo Sarajevo sa posebnim osvrtom na prezentaciju rezultata stanja stabala u Vilsonovom šetalištu. Na prijedlog SDP-ovih vijećnika, Općinsko vijeće je usvojilo zaključak kojim se podržava ponuđeni akcioni plan djelovanja na saniranju stabala na području Vilsonovog šetališta, utvrđuje obaveza da se za navedene aktivnosti pripremi i finansijski plan za općinski Budžet 2017. godine i vođenja konsultacija sa svim relevantnim institucijama, te planira odgovarajuća informativna kampanja namijenjena građanima i građankama Novog Sarajeva.