SDP BiH Novi Grad Sarajevo poziva sve nadležne pojedince i institucije da što hitnije zabrane i zaustave dalju izgradnju terminala na Dobrinji

Općinska organizacija SDP BiH Novi Grad Sarajevo će uputiti hitnu inicijativu za dostavljanje informacije od aktuelne vlasti u Novom Gradu u vezi započinjanja izgradnje terminala na području naselja Dobrinja. Da se radi o hitnom postupku ukazuje činjenica da je u pitanju gradnja i instaliranje “ekološke bombe” neposredno u mjestu stanovanja desetina hiljada porodica sa djecom.

Imajući u vidu stepen isparavanja pogonskog avionskog goriva – kerozina, koje će posebno u ljetnim danima prilikom povišenih temperature imati zastrašujuće posljedice po zdravlje stanovnika Dobrinje, OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo poziva sve nadležne pojedince i institucije da što hitnije zabrane i zaustave dalju izgradnju terminala na Dobrinji.

Prema saznanjima kojima se raspolaže u postupku izmjene regulacionog plana i izdavanja urbanističke saglasnosti procedura obavezne javne rasprave sa građanima Dobrinje, a u kojoj bi iznijeli svoje mišljenje po pitanju izgradnje terminala je kao u brojnim slučajevima do sada zataškana i nije provedena transparentno. Javna rasprava nije provedena iz razloga što je općepoznata činjenica da su sve studije u svijetu pokazale da isparavanje pogonskih goriva a posebno kerozina u naseljenim mjestima doprinosi i u velikoj mjeri uzrokuje oboljevanju od leukemije što je posebno  izraženo kod djece.

Imajući u vidu navedeno, a i samu činjenicu da je Dobrinja pretežno naseljena mladim bračnim parovima sa malom djecom, dolazi se do zaključka da su građani Dobrinje dobili u naselju objekat koji će u mnogome uticati na zdravlje građana a posebno djece koja će biti najugroženija kategorija.

Istovremeno se postavlja pitanje uloge načelnika Efendića u cijelom ovom procesu ugrožavanja zdravlja građana Dobrinje. Načelnik Efendić se pojavio na protestima koji su građani organizovali povodom sporne izgradnje i branio i zastupao interese invenstitora Hifa Oil dok je zdravlje, sigurnost i kvalitet života porodica sa djecom stavio u drugi plan. S obzirom da je isti načelnik i isti investitor pokušao prije par godina izgradnju benziske pumpe u Švrakinom selu, koja je zaustavljena od strane građana, postavlja se pitanje kome pripada Općina Novi Grad, građanima ili ratnim profiterima i tajkunima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.