SDP BiH Novi Grad Sarajevo poziva sve nadležne pojedince i institucije da što hitnije zabrane i zaustave dalju izgradnju terminala na Dobrinji

Općinska organizacija SDP BiH Novi Grad Sarajevo će uputiti hitnu inicijativu za dostavljanje informacije od aktuelne vlasti u Novom Gradu u vezi započinjanja izgradnje terminala na području naselja Dobrinja. Da se radi o hitnom postupku ukazuje činjenica da je u pitanju gradnja i instaliranje “ekološke bombe” neposredno u mjestu stanovanja desetina hiljada porodica sa djecom.

Imajući u vidu stepen isparavanja pogonskog avionskog goriva – kerozina, koje će posebno u ljetnim danima prilikom povišenih temperature imati zastrašujuće posljedice po zdravlje stanovnika Dobrinje, OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo poziva sve nadležne pojedince i institucije da što hitnije zabrane i zaustave dalju izgradnju terminala na Dobrinji.

Prema saznanjima kojima se raspolaže u postupku izmjene regulacionog plana i izdavanja urbanističke saglasnosti procedura obavezne javne rasprave sa građanima Dobrinje, a u kojoj bi iznijeli svoje mišljenje po pitanju izgradnje terminala je kao u brojnim slučajevima do sada zataškana i nije provedena transparentno. Javna rasprava nije provedena iz razloga što je općepoznata činjenica da su sve studije u svijetu pokazale da isparavanje pogonskih goriva a posebno kerozina u naseljenim mjestima doprinosi i u velikoj mjeri uzrokuje oboljevanju od leukemije što je posebno  izraženo kod djece.

Imajući u vidu navedeno, a i samu činjenicu da je Dobrinja pretežno naseljena mladim bračnim parovima sa malom djecom, dolazi se do zaključka da su građani Dobrinje dobili u naselju objekat koji će u mnogome uticati na zdravlje građana a posebno djece koja će biti najugroženija kategorija.

Istovremeno se postavlja pitanje uloge načelnika Efendića u cijelom ovom procesu ugrožavanja zdravlja građana Dobrinje. Načelnik Efendić se pojavio na protestima koji su građani organizovali povodom sporne izgradnje i branio i zastupao interese invenstitora Hifa Oil dok je zdravlje, sigurnost i kvalitet života porodica sa djecom stavio u drugi plan. S obzirom da je isti načelnik i isti investitor pokušao prije par godina izgradnju benziske pumpe u Švrakinom selu, koja je zaustavljena od strane građana, postavlja se pitanje kome pripada Općina Novi Grad, građanima ili ratnim profiterima i tajkunima.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu