Irfan Čengić za klix.ba

SDP BiH neće dati podršku Dodikovom i Čovićevom prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH

Socijaldemokratska partija (SDP) neće podržati prijedlog SNSD-a i HDZ-a kojim je predviđeno ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je kazao generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić, najavljeni prijedlog predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića je pokušaj da se od Ustavnog suda BiH napravi novi Dom naroda, jer bi se sve odluke donosile sa najmanje jednim glasom sudije Bošnjaka, Srbina i Hrvata, što je suludo.

“Nijedan sud na svijetu ne odlučuje na takav način, već se svugdje odlučuje većinom glasova suda ili sudskog vijeća. Ako je Dodik iskren u tom svom nastojanju, neka takav oblik glasanja uvede prvo u Ustavni sud RS”, rekao je Čengić.

Istaknuo je da se ovim prijedlogom želi dodatno oslabiti ključna institucija u BiH, kakva je Ustavni sud BiH, koja u perspektivi treba zamijeniti OHR kada on jednog dana bude zatvoren.

“Što se nas u SDP-u tiče, svaka priča o ovoj temi je u ovom trenutku nepotrebna i mi se uopće ne želimo na bilo kakav način baviti tim prijedlozima, osim da ih odbacimo u startu”, zaključio je Čengić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.