Jablanica

SDP BiH nastavlja borbu za jablanički Granit

Posljednja dešavanja u jablaničkom preduzeću „Granit d.d. u stečaju“, prouzrokovana presudama Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu, a kojim se ovo preduzeće dovodi pred likvidaciju, predstavlja posljednji čin, čiji će epilog biti nestanak nekadašnjeg giganta i nosioca privrednog razvoja općine Jablanica.

U Socijaldemokratskoj partiji smo godinama ukazivali na očiglednu spregu vlasti i kriminala i pokušavali iznaći rješenja koja bi radnicima „Granita“ donijela ono najvažnije – siguran posao i pravdu. Nastojali smo „Granit“ sačuvati od politizacije i likvidacije, a radnike zaštiti od neke nove kriminalne privatizacije. Da su naše namjere bile časne i iskrene pokazali smo nebrojeno puta, od momenta kada je ovo preduzeće krenulo autostradom pakla, pa sve do danas. Pljačkaška privatizacija, netransparentno poslovanje i vještačka dugovanja samo su dobro uhodan način uništavanja naše privrede.

Ne upuštajući se u komentarisanje merituma presude koja je „Granit“ dovela u bezizlazan položaj, ne možemo, a da se ne upitamo da li je u sve naprijed navedene radnje upetljana i sudska vlast? Jer, kako drugačije tumačiti činjenicu da i nakon nekoliko godina slučaj „Granit“ još uvijek stoji u ladicama Suda BiH, dok se istovremeno osumnjičenim za višemilionski kriminal ekspresno rješavaju predmeti i pri tome dosuđuju višemilionski iznosi, dok podsjećanja radi, radnici Granita žive na rubu gladi?

Pitamo se, da li su u Općinskom sudu u Sarajevu svjesni da su donošenjem sporne presude možda potpisali smrtnu presudu ovom preduzeću, a radnike ostavili bez osnovnih sredstava za život? Ovakve radnje pravosudnih instanci dovode nas u sumnju u nepristrasnost i nezavisnost pravosuđa.

SDP BiH je do sada učinio sve da Granit opstane. Kao dio vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu učinili smo sve što je u našoj moći da Granit nastavi poslovanje, da se privatizacijski ugovori raskinu i preduzeće vrati državi, odnosno, kantonu na upravljanje. Iako smo radnicima Granita pružili punu podršku da od Razvojne banke FBiH preduzeće dobije značajna finansijska sredstva, naši politički oponenti, iz samo njima znanih razloga, bili su protiv ovog aranžmana.

Pozivamo sve nivoe vlasti, Hercegovačko-neretvanski kanton, Federaciju i vlasti BiH, da pomognu „Granitu“, kako bi u interesu 210 zaposlenih radnika prevazišao ovaj, možda najveći izazov do sada, jer izgovora više nema. Apelujemo na Tužilaštvo i Sud BiH da svako, u okviru svojih nadležnosti, poduzme sve potrebne pravne radnje kako bi se odmah i bez odlaganja riješio krivični postupak protiv bivšeg rukovodstva „Granita“, te da poduzmu sve neophodne pravne radnje kojim će se osigurati nesmetano poslovanje „Granit d.d u stečaju“, sve do rješenja Suda BiH u krivičnoj stvari, koja se na ovom sudu vodi protiv bivšeg rukovodstva preduzeća.

Opštinska organizacija SDP BiH Jablanica podsjeća javnost da će iskoristiti sve svoje raspoložive resurse i kapacitete, kako bi radnike i preduzeće zaštitila od kriminalnih radnji čija su višegodišnja meta.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.