Ključno i jedino relevantno mjerilo sudaca i tužitelja treba biti njihova stručnost i profesionalni integritet

Napadi HDZ BiH na neovisnost pravosuđa su nedopustivi

Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osuđuje uzastopne neutemeljene napade najviših dužnosnika HDZ BiH i kantonolnog odbora ove stranke u Hercegovačko-neretvantskom kantonu, koje se tiču imenovanja nositelja pravosudnih funkcija tj. sudaca u općinskom sudu u Čitluku.

Vladajuća koalicija SDA-SBB-HDZ i Savez za promjene krenula je u novi vid pritiska na neovisnost pravosuđa, sve s ciljem urušavanja vladavine prava i zaštite vlastitih korumpiranih kadrova i stranačkih tajkuna. Radi se o nastojanjima da se i pravosuđe u BiH podijeli prema nacionalnom ključu, odnosno želji da pripadnike jednog naroda tuže i sude samo i isključivo tužitelji i suci pripadnici tog istog naroda.

U tome prednjače HDZ i Savez za promjene, dok takvu politiku svojom šutnjom očito podupiru SDA i SBB. Baveći se u kontinuitetu nacionalnom pripadnošću ljudi koji se bave svojim poslovima u tijelima izvršne, sudske i zakonodavne vlasti, HDZ BiH očigledno gubi razum previđajući činjenicu da se suci imenuju u cilju interesa pravde i jednakosti građana pred zakonom, a ne zato što pripadaju nekoj nacionalnoj grupaciji. Osim što se kroz ovakve javne i političke nastupe HDZ-a BiH najgrublje narušavaju neovisnost i samostalnost Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH prilikom imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, a samim time i nadležnosti sudske vlasti u državi BiH, pogrešno se interpretiraju i važeći zakonski propisi o nacionalnom balansu u tijelima sudske vlasti i činjenice o popunjenosti pojedinih sudskih instanci  pripadnicima pojedinih naroda. Podsjećamo da VSTV BiH ima zakonsku obvezu da prilikom imenovanja sudaca i tužitelja primjenjuje relevantne odredbe Ustava BiH koje garantiraju jednaka prava i zastupljenost svih konstitutivnih naroda i pripadnika ostalih. U interpretaciji HDZ-a BiH to bi značilo da tamo gdje su ratom, prisilnim iseljavanjem i progonom trajno nestali pripadnici neke etničke grupe ili većina njenih članova, ne bi trebalo biti imenovanja sudaca i tužitelja iz tog naroda.

Ne treba biti posebno vidovit pa prepoznati jako opasne političke teze za legaliziranjem efekata rata i zaposjedanja teritorija pod ekskluzivnom političkom vlašću jedne etničke grupe, koja kroz nedozvoljeni uticaj na VSTV BiH nastoji ograničiti pravo na rad osobama koje žele raditi kao suci i tužitelji na područjima gdje je HDZ BiH apsolutna vlast, a nisu Hrvati. Danas je to Čitluk, u kojem stanovništvo jeste većinski hrvatsko, što opet ni u kom slučaju ne opravdava ovakve teze HDZ-a, ali sutra će to biti neke teritorije koje su ratom očišćene od pripadnika jednog naroda. To se u modernom i civilizacijski osviještenom svijetu naziva fašizam koji se na slučaju imenovanja sudaca u Čitluku želi uvesti na mala vrata u pravosuđe BiH.

SDP BiH poziva sve organe zakonodavne vlasti, te VSTV BiH, da na vrijeme reagiraju na ovakve vrlo opasne tendencije i direktna miješanja u proces imenovanja sudaca i tužitelja koja mogu odvesti pravosuđe naše države u potpuni kaos i stavljanje sudaca i tužitelja pod politički utjecaj nacionalnih stranaka. Prijetnje referendumima o pravosuđu samo su nastavak besmislene politike urušavanja pravne države i od toga korist imaju samo korumpirani pojedinci. Pravosuđe BiH treba hitno reformirati u pravcu dodatne profesionalizacije, depolitizacije i odgovornosti kako bi ključno i jedino relevantno mjerilo sudaca i tužitelja bila njihova stručnost i profesionalni integritet. Samo takvi suci i tužtelji jamče svim građanima vladavinu prava za što se SDP nastavlja boriti u svom političkom djelovanju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.