SDP BiH je samo za građansku državu

Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH,  je komentarišući usvajanje rezolucije o osudi federalizacije kazao da je ona izraz političkog stava ove stranke koja je protiv bilo kakvih podjela po nacionalnoj osnovi.

– Mi se borimo za građansku BiH gdje će glas svakog građanina sa bilo koje teritorije vrijediti jednako. Protiv smo i trećeg entiteta i treće izborne jedinice. Nijedna politička stranka ne može predstavljati jedan narod pa tako ni HDZ BiH ni SDA ne predstavljaju ni Hrvate niti Bošnjake već onaj broj građana koliko su dobili glasova – kazao je Karajbić za Faktor.

On se pozvao i na presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura kao i rezolucije Evropskog parlamenta koje se tiču BiH i naveo da se “nacionalni princip odlučivanja ne može faktički nastaviti i da je to kočnica razvoja demokratije”.

– Ne može se nikome izbornim zakonom garantirati izbor predsjednika ili zastupnika. Demokratija se mjeri zaštićenošću manjina, onih koji nisu konstitutivni narodi – kazao je Karajbić i dodao da se “nažalost u FBiH donose zakoni koji jačaju kantone i razvlašćuju FBiH ili koji nisu usklađeni sa evropskom legislativom ili koji ‘padaju’ na Ustavnom sudu FBiH”.

On je negirao da SDP BiH priprema “nove alijanse ili platforme”, ali i naglasio da ne zna koji su kriteriji po kojima se određuje ko je “podoban” Bošnjak, Hrvat ili Srbin.
– To su za nas građani FBiH i mi smo multietnička partija. Ti njihovi argumenti ne stoje – kazao je Karajbić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.