Sastanak sa predstavnicima američke humanitarne i razvojne agencije Catholic Relief Services (CRS)

SDP BiH je prva politička partija koja će podržati Platformu za mir

Delegacija Socijaldemokratske partije BiH, predvođena predsjednikom Nerminom Nikšićem, održala je sastanak sa predstavnicima američke humanitarne i razvojne agencije Catholic Relief Services (CRS), povodom predstavljanja projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) PRO-Budućnost.

Ovaj projekat su predstavili direktorica ovog projekta Majda Behrem-Stojanov, direktorica programa CRS-a Sanela Imamović i saradnik za komunikacije CRS-a Stefan Pejović.

Delegacija CRS-a predstavila je Plan aktivnosti za implementaciju Platforme za mir 2018.-2022. i uputila rukovodstvo SDP-a u rad njihovog tima, kao i u sadržaj Platforme, koja će biti ponuđena na potpisivanje i ostalim političkim organizacijama u BiH, o čemu se trenutno vode razgovori.

Navedeno je da će Platforma za mir i prateći Akcioni plan biti razmatrani na sljedećoj sjednici Predsjedništva SDP-a. Izražena je zahvalnost delegaciji CRS-a na želji da se pokrenu inkluzivni procesi izgradnje mira i povjerenja u BiH.

Na sastanku je zaključeno da i dalje treba graditi slobodu, pravdu i razumijevanje među bh. građanima, u čemu je SDP siguran i pouzdan partner, što decenijama dokazuje kroz svoju multietničku supstancu i fokusiranost na prava svih građana u BiH.

Platformu za mir je u junu 2017. usvojilo Vijeće ministara BiH, dok je, nedugo zatim, primila k znanju i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH), što je prvi korak ka usvajanju tog dokumenta u oba doma PS BiH.

Platformu su podržala i sva tri člana Predsjedništva BiH, zastupnici iz svih većih stranaka u PS BiH, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, više od 60 načelnika lokalnih zajednica u BiH i drugi. Platformu je, u ime Međureligijskog vijeća u BiH, u februaru 2018. godine potpisao i episkop hercegovačko-zahumski i primorski vladika Grigorije.

PRO-Budućnost je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji u 70 opština u BiH realizuje CRS, u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Nansen dijalog centrom Mostar i Međureligijskim vijećem u BiH.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.