Zenica

SDP BiH je jedina radnička partija u BiH

U Zenici je sinoć održana tribina “Trenutak istine“, na kojoj su predstavnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Foruma sindikalnih aktivista/aktivistica SDP BiH (FSA), upoznali okupljene o najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH.

Prisutnima su se obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH ZDK Senaid Begić, predsjednica FSA Emina Abrahamsdotter, šef Kluba zastupnika SDP BiH u PFBiH Elvir Karajbić, zastupnica u PFBiH Jasmina Zubić i predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH Fatima Fazlić i Selvedin Šatorović.

Uvodničari su istakli da je Vlada FBiH pod krinkom reformske agende pristupila reformi tržišta rada u BiH na najgori mogući način, isključivanjem socijalnih partnera, sa ciljem da ostvari mračni princip fleksibilnosti bez minimuma socijalne sigurnosti po radnike, što na kraju predstavlja potpunu izdaju principa socijalne države u korist krupnog kapitala.

“Cilj ovog Zakona nije da se razdvoji rad od nerada, kako nam to Vlade FBiH želi predstaviti. Reforme se provode na potpuno pogrešan način, hitnom procedurom i isključivanjem socijalnih partnera i javnosti uopće, što je za nas u SDP BiH neprihvatljivo”, rekla je Abrahamsdotter.

SDP BiH osuđuje nezakonito ponašanje Vlade FBiH i poziva je da, konačno, počne raditi u interesu građana i radnika, te prestane opstruirati svaki dogovor koji bi poboljšao životni standard građana FBiH. Kao jedina radnička partija u Bosni i Hercegovini, SDP BiH će raditi isključivo u zaštiti prava radnika, što su naši zastupnici u Parlamentu FBiH i dokazali glasanjem protiv diskriminirajućeg Zakona o radu.

“Ovaj Zakon je najviši akt poslije poslije Ustava. U Domu naroda smo faktički bili onomogućeni da ulažemo amandmane na ZOR, a u Zastupnikom su nam odbili svih 24 amandmana. To ukazuje da nije tačno da SDP BiH nije želio da popravi Zakon o radu FBiH. Mi smo radnička partija, mi se prije svega vraćamo radništvu, dok postupci Vlade FBiH idu isključivo u korist kapitala”, istakao je Elvir Karajbić.

Predstavnici SSSBiH Fatima Fazlić i Selvedin Šatorović su prisutne detaljno upoznali sa svim detaljima koji su prethodili donošenju novog Zakona o radu, zalaganjem Saveza sindikata, te o problematici koja se odnosi na Kolektivni ugovor. Istakli su da Vlada FBiH novim izmjenama i dopunama Zakona o radu želi da predstavnike sindikata i poslodavaca upotpunosti isključi iz reformi tržišta rada, kršeći brojne procedure.

 

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.