Sjednica Predsjedništva SDP BiH

SDP BiH insistira na konačnoj objavi pisma namjere MMF-u

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH na danas održanoj sjednici pozvalo je vladajuću koaliciju u državi i entitetima da, napokon, objave sadržaj pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu.

SDP BiH smatra da je osnovni razlog nepotpisivanja pisma od strane bh. vlasti namjerno odlaganje upoznavanja javnosti sa obavezama koje preuzimaju vladajuće koalicije na državnom i entitetskom nivou. Konkretno, Predsjedništvo SDP BiH smatra da iza ciljanog odlaganja osiguranja sredstava leži namjera da se populacije koje će najdirektnije biti pogođene aranžamanom, sa njegovim posljedicama upoznaju tek nakon Lokalnih izbora.

To se prvenstveno odnosi na penzionere kojim je SDP ustrajno uvećavao penzije, kao i one boračke kategorije kojim su ranijim reformama uskraćene ili umanjene određene beneficije, a kojim su, prvenstveno, SDA i HDZ BiH obećavale ponovno osiguranje beneficija po dolasku na vlast, od čega, sada je to izvjesno, neće biti ništa.

Predsjedništvo SDP BiH smatra da je činjenica da vladajuća garnitura, koja prema MMF-u čak nije u stanju poslati niti propisno potpisan akt kojim se neposredno uređuju životi građana, još jednom potvrdila svoju nesposobnost kojom kontinuirano nanosi štetu i sramotu po ugled države Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Ta nesposobnost se naročito ogleda u stalnom varanju penzionera odgađanjem rokova isplata penzija, na koje se sami obvezuju, u potpunom zastoju u izgradnji Koridora 5c i u nedavnoj blamaži na Balkanskom samitu, sa kojeg se nespremna i nezainteresovana delegacija Bosne i Hercegovine vratila praznih džepova, dok su druge susjedne države dobile izdašna sredstva za prezentovane infrastrukturne i strateške razvojne projekte.

U vezi posljednje krize vlasti na državnom nivou, Predsjedništvo SDP BiH je ocijenilo da postoje opravdani razlozi za smjenu Igora Crnadka, ministra vanjskih poslova BiH, kao što, evidentno, postoje razlozi i za smjenu niza drugih ministara u Vijeću ministara BiH. Očigledno je da aktuelni sastav Vijeća ministara nije ni približno ispunio očekivanja građana, kao što većina ministara nije realizovala čak niti sopstvene planove rada.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.