Alan Šerak, predsjednik SDP BiH Ilijaš

SDP BiH Ilijaš podržava Enesa Duraka za načelnika Općine Ilijaš

U intervjuu sa gosp. Alanom Šerakom, predsjednikom OO SDP BiH Ilijaš, rečeno je kako će OO SDP BiH ove godine na izbore izaći bez svog kandidata za načelnika općine Ilijaš, te kako je lista za OV Ilijaš ispred SDP BiH već napravljena, i da su pripreme za predizborne aktivnosti u punom jeku.

Blago smo se osvrnuli i na trenutnu političku situaciju i ostala pitanja.

Gosp. Šerak, kakvo je Vaše viđenje političke situacije u našoj općini, i u našoj zemlji?

“Politička situacija u BiH, a naročito u FBiH (Federacija Bosne i Hercegovine, op.a ) možda je teža nego ikada do sada. Svjedoci smo da se Federacija BiH trenutno suočava sa potencijalnim kolapsom u segmentu finansija, što je pokazatelj i hitno zaduživanje kod MMF-a vezano za krpanje budžetskih rupa koje je ova Vlada napravila, i svjedoci smo nemoći vladajuće koalicije vezane za ispunjavanje osnovnih obaveza iz budžeta kao što su isplata plata i penzija budžetskim korisnicima. Penzije kasne i do 20 dana, protesti radnika i demobilisanih boraca su sve češći, a vladajuća koalicija ne ispunjava ni osnove iz svoje Agende koje je predočila kao plan za snažan zamah bh.privrede. Zakon o radu koji je donesen, samo je još jedan u nizu poteza da se od radnika naprave sluge vlasnicima privatnih preduzeća i umjesto da služi kao akt zaštite prava radnika, on im ta ista i uskraćuje u velikoj mjeri.

Zadužujemo se da servisiramo budžetske potrebe, umjesto da taj novac iskoristimo u razvojne projekte kao što su izgradnja koridora 5C, zapošljavanje, itd.

Što se tiče naše općine, situacija je preslikana. Nezaposlenost je 43%, nalazimo se već godinama među 4 nedovoljno razvijene općine u FBiH, godinama se nije pristupilo rješavanju pitanja posrnule privrede, infrastruktura od komunalne do putne nije dovoljno dobro izgrađena i u mnogo čemu kaskamo za ostalim općinama u BiH. Ovakva situacija je više nego ozbiljna, i više nego teška.

Vrijeme je da se vladajuće strukture ozbiljno pozabave rješavanju ovih pitanja, a da bi se to desilo potrebne su temeljne promjene. «

OO SDP BiH Ilijaš je nedavno i promovisala svoj izborni plan i program, neuobičajeno rano za naše prilike. Šta nam možete reći o tome?

 “OO SDP BiH Ilijaš je 23.05.2016.god u Ilijašu i prezentovala svoj plan i program na Programskoj konvenciji naše organizacije, pred mnogobrojnim članovima, simpatizerima i građanima Ilijaša.

Upravo to, kao što ste i rekli – neuobičajeno rano prezentovanje, jeste naša poruka građanima i naš odgovor da se mora podhitno preduzeti nešto da se ovi gorući problemi riješe.

To je samo pokazatelj naše odlučnosti da se pristupi što prije sa pokretanjem pozitivnih procesa u našoj općini.

U izbornom programu smo ukratko naveli sve ono čime će se OO SDP BiH Ilijaš preko svojih izabranih vijećnika u oktobru ove godine, baviti i ponudili smo jasno i decidno pravac djelovanja i način rješavanja pitanja na poljima privrede, infrastrukture, zapošljavanja, mladih, kulture, sporta i sl.

U ovom izbornom programu su sažeti svi problemi nagomilani u proteklih 20 godina i rješenja koja ne iziskuju mnogo, a mnogo će doprinijeti boljem životu naših građana.

Zadovoljstvo mi je istaknuti i činjenicu, da se ovaj Izborni program pravio u direktnom kontaktu sa građanima naše općine koji su nam bili i partneri i konstruktivni učesnici u izradi – kao i predstavnici lokalnih mjesnih zajednica koji su nam ukazivali na svoje probleme.”

Spomenuli ste da će OO SDP BiH svoj Izborni plan i program implementirati korz svoje izabrane vijećnike u OV Ilijaš. Da li to već znači da je lista kandidata za lokalne izbore 2016.god već pripremljena?

 Naravno, u ime OO SDP BiH Ilijaš i u svoje ime mogu reći da je lista već spremna za lokalne izbore i da je poslana u više organe SDP BiH.

Također veliko mi je zadovoljstvo i da kažem, da je lista ispred OO SDP BiH Ilijaš u potpunosti zadovoljila sve kriterije koje nalažu zakonske odredbe koje se odnose na učešće 40 % manje zastupljenog spola, da je naša lista multietnička i multinacionalna, i da našom listom dominiraju mladi i sposobni ljudi, sa spojem iskustva koje imaju naši stariji kandidati na listi.

U ime OO SDP BiH Ilijaš i Općinskog odbora SDP BiH Ilijaš mogu reći da smo napravili iskorak u odnosu na druge i da smo pružili priliku mladima da se aktivno uključe u kreiranju politika za pozitivne procese u našoj općini, i da smo ponosni na tu činjenicu.”

Možete li nam reći, ko je izbor OO SDP BiH Ilijaš vezano za kandidata za Načelnika Općine Ilijaš ?

 “OO SDP BiH Ilijaš na ovim lokalnim izborima neće ponuditi svog kandidata za Načelnika Općine Ilijaš, i u dogovoru sa svim organima od mjesnih organizacija do Predsjedništva OO SDP BiH Ilijaš, nismo predložili ime koje će biti kandidat za tu poziciju. Mada je stav Općinskog odbora i svih organa odlučivanja da ćemo podržati jedno ime i jednog kandidata za Načelnika Općine Ilijaš.”

 Podržati ćete jednog od kandidata za Načelnika Općine Ilijaš ? Možete li nam reći o kome je riječ?

 “Na sastanku Općinskog odbora OO SDP BiH Ilijaš jednoglasno je odlučeno da ćemo stati uz gosp. Enesa Duraka i snažno ga podržati kao kandidata za načelnika Općine Ilijaš.

Smatramo da je čovjek kao što je gosp. Enes Durak potreban na čelu Općine Ilijaš, a riječ je o čovjeku koji je pokazao sposobnost da se i u najtežim trenutcima za našu zemlju i našu općinu, bori i djeluje, i smatramo da je on najbolji izbor u ovom trenutku.

Riječ je o čovjeku koji nema prefiks niti jedne političke partije, na ove izbore izlazi kao nezavisni kandidat – i osoba je koja nije niti na bilo koji način bila uključena u političko djelovanje niti jedne političke partije.

Kroz razgovore i kroz sastanke s njim , uvidjeli smo da je gosp. Durak osoba koja ima plan i viziju za razvoj naše općine, i da su njegovi stavovi i politika u potpunosti nešto što je našoj općini i potrebno.

Naš je stav, i naša odluka da uložimo maksimalne napore da podržimo kandidaturu gosp. Duraka i da omogućimo da u oktobru mjesecu ove godine, gosp. Enes Durak postane Načelnik Općine Ilijaš.”

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.