Sarajevo

„SDP BiH, građanstvo i demokratska javnost” tema sjednice Savjeta za razvoj SDP BIH

Savjet za razvoj Socijaldemokratske partije BiH  danas je održao sjednicu na kojoj je razgovarano o temi „Socijaldemokratska partija BiH, građanstvo i demokratska javnost“. 

– Pokrenuli smo aktivnosti koje bi nas trebale, a nadam se da hoće vratiti u demokratske tokove, koji su naša odrednica i po čemu želimo biti prepoznatljivi i u svom radu i javnosti, te razvijati nove demokratske standarde i principe unutar samog SDP-a – rekla je članica Glavnog odbora SDP-a BiH Besima Borić.

U tom pogledu, članovi Savjeta danas su govorili o dva segmenta djelovanja SDP-a, to jest dva prostora u kojima svaka organizovana politička partija i druge vrste interesnih organizacija djeluju na području BiH.

– To je među građanstvom, ljudima koji imaju slične ili iste stavove o određenim pitanjima ili mora biti spremna da ih iskaže i ponudi rješenja. Dakle, govorimo o jednom interaktivnom odnosu organizovanih političkih partija, nevladinih organizacija i drugih vrsta interesnih oblika organizovanja, koja bi trebala da postoje u društvu odnosno građanstvu – istakao je član Predsjedništva SDP-a BiH Svetozar Pudarić.

Drugi dio sjednice bio je posvećen “javnosti – javnom prostoru u kojem svako, pogotovo s razvojem novih tehnologija, može izraziti svoj stav, ponuditi ga na provjeru, ocjenu, te plasirati među veliki broj primalaca i na osnovu toga izgraditi određeni javni zahtjev, artikulisati pitanje, dati rješenje za taj problem i izvršiti javni pritisak na one čija je obaveza da taj problem riješe”.

– Naš odnos je takav da smo spremni i želimo biti dio društva, koje će odražavati, zastupati i prenositi one stavove koji su u saglasnosti sa našim političkim programom i mogućnostima da te stavove i zahtjeve prenesemo dalje – naglasio je Pudarić.

U tom pogledu, izjavio je član Savjeta za razvoj SDP-a Tomo Vidović neophodna je aktivna uloga građana u izgradnji funkcionalnog otvorenog demokratskog društva, pri čemu se „vlast mora potvrditi kao vrijednost – korist za građane i baviti pitanjima iz domena javne politike, da se zalaže za ostvarivanje i zaštitu javnog interesa i da u tom smislu građani osjete korist od funkcioniranja vlasti”.

– Istovremeno, u takvom društvu vlast je smjenjiva ako građani osjete da predstavnici vlasti ne obavljanju poslove u javnom interesu na način kako je to najavljeno izbornim kampanjama – ističe Vidović.

Zaključio je da sadašnje stanje u BiH, gdje u Federaciji BiH ne postoji čak ni parlamentarna većina, je jedno stanje dezorijentacije na političkoj sceni.

– Duboko smo podijeljeno društvo prije svega po etničkom kriteriju i zbog toga se nameće pitanje da li je izgradnja otvorenog demokratskog društva u BiH iluzija ili budućnost. Mi smatramo da je budućnost, ali na tome treba organizovano raditi – kazao je Vidović.
Fena

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.