SDP BiH glasao protiv oduzimanja plakete prof. Aliji Lafciogluu

Povodom teskta koji je izašao u pojedinim pisanim i elektronskim medijima, potpisano od strane niza bosanskohercegovačkih intelektualaca i političkih djelatnika, a koji se odnosi na oduzimanje plakete prof. Aliju Lafciogluu od strane Gradskog vijeća Grada Sarajevo, upućujemo saopćenje za javnost.

Radi pune i objektivne istine po pitanju stavova bh intelektualaca i političkih djelatnika koji su se oglasili u javnom pismu u dnevnom listu Oslobođenje 30.11.2016. godine, kao i na nizu portala koji su prenijeli ovaj tekst, dužni smo istaknuti nekoliko činjenica.

KO SDP BIH Sarajevo je putem svog Kluba vijećnika u Gradu Sarajevo u punom kapacitetu podržao inicijativu da se prof. Aliju Lafciogluu dodijeli Plaketa Grada Sarajevo.

Nažalost, nekoliko sedmica nakon donošenja ove odluke iz uprave Grada, dakle od gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Sarajevo upućena je inicijativa Gradskom Vijeću da se preispita pomenuta odluka o dodjeli plakete Grada Sarajevo uvaženom profesoru.

Nažalost, nekoliko stavova/rečenica u tekstu objavljenom u Oslobođenju od strane autora teksta, kao što je: „Posebno je porazna činjenica da je sramnu odluku, o oduzimanja priznanja, donijela na brzinu i jedva skupljena većina Gradskog vijeća, prevođena gradonačelnikom Komšićem“, jednostavno nije tačna i ne znamo iz kojih je razloga ista plasirana u javnosti.

Klub Vijećnika SDP u Gradu Sarajevu nije glasao za oduzimanje plakete prof. Aliju Lafciogluu, već je ostao pri stavu da je Plaketu trebalo dodijeliti uvaženom profesoru. Za oduzimanje plakete glasali su vijećnici SDA, SBB i SBIH, uz „trabantske“ nezavisne vijećnike u Gradu Sarajevo.

KO SDP Sarajevo stoji na stanovištu da se odluke u Gradskom Vijeću, a pogotovo na nivou BIH, ne mogu donositi na daljinski upravljač, bez obzira bio on u Ankari, Beogradu ili Zagrebu.

KO SDPBIH Sarajevo i dalje stoji na stanovištu da je prof. Lafciogluu trebao dobiti Plaketu Grada Sarajevo, jer je dao nemjerljiv doprinos u razvoju naših mladih bh naučnika, što je potvrđeno pismom 15 bivših studenata prof. Lafcioglua, koji su dali podršku dodjeli Plakete Grada Sarajevo.

Radi šire javnosti, napominjemo da su naši studenti, potpisnici podrške dodjeli Plakete, donijeli u BIH niz prestižnih nagrada i medalja iz oblasti matematike i fizike, čemu ih je prof. Lafcioglu učio.

Vezati ime prof. Lacifoglua za bilo kakve terorističke organizacije ili terorističku djelatnost, a bez ikakvih konkretnih dokaza i činjenica, za sobom može imati nesagledive negativne posljedice po bosanskohercegovačko društvo, jer se postavlja jednostavno pitanje – da li su našu djecu i naše studente obučavali za terorstičke operacije, da li kantonalna, entitetska ili državna ministarstva daju dozvole za rad obrazovnim institucijama u kojima su zaposleni osumnjičeni za terorizam ili,  ne daj Bože, da su dijelovi globalnih terorističkih pokreta. Na ove odgovore trebaju dati vladajuće strukture u BiH, a posebno u Kantonu Sarajevo, na čelu sa SDA.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.