Prijedlog ovog zakona maksimalno usklađen sa Ustavom BiH

SDP BiH, DF i SBB održali sastanak oko Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH

Predstavnici SDP BiH, DF-a i SBB-a održali su danas sastanak o zajedničkom prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH kazao je da se ne mijenja obim izbornih jedinica već broj mandata u skladu sa važećim popisom stanovništva.

– RS je mijenjala i teritoriju i broj mandata, i ovim prijedlogom mijenjamo samo broj mandata, a u Domu naroda ono što piše u Ustavu stavljamo u zakon.
Prijedlog ovog zakona maksimalno je usklađen sa Ustavom BiH, Ustavom Federacije BiH te Izbornim zakonom BiH.

Damir Arnaut iz SBB-a kazao je da su predložena rješenja na tragu nekih rješenja koja je i SBB predlagao posebno u popunjavanju Doma naroda Federalnog parlamenta.

– Treba biti realan i da će na kraju vjerovatno rješenje biti nađeno kroz napore EU i Ambasade SAD-a u sastancima sa svim parlamentarnim strankama. Idući sastanak je naredne sedmice. Oni su izuzetno opredijeljeni da se ovo pitanje riješi kako bi se izbori implementirali naredne godine. Nama je stalo da ni slučajno ne dođe do neodržavanja izbora, jer u tehničkom mandatu onda SDA i HDZ BiH mogu kalkulisati. To je stvar koja ne smije biti dopuštena.

Zakon se sastoji od dva dijela. Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Predstavnički dom PFBiH, u skladu sa demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uslovima. Radi se o zakonskoj obavezi Parlamenta Federacije BiH koja proističe iz Izbornog zakona BiH, a koja nije ispoštovana 15 godina i za posljedicu ima diskriminaciju građana FBiH.

Drugi dio zakona uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu sa Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića. Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama. Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona.

Patria

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.