SDP BiH: Današnja dešavanja u Srebrenici samo učvršćuju našu namjeru da pomognemo Srebrenici

Provociranje žrtava genocida današnjim lijepljenjem plakata sa imenom negatora genocida Petera Handkea spada u najprizemnije neljudsko ponašanje, kojim se, sa očitom patološkom mržnjom Istočne alternative, želi pokazati žrtvama da ne postoji kajanje niti solidarnost zbog svega preživljenog.

SDP BiH zbog toga želi poručiti da će ustrajati u namjeri da Zakon o podršci povratnicima u Srebrenici zaživi u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH što će biti najbolji dokaz i konkretna pomoć Srebreničanima da nisu sami. SDP BiH je više puta upozorio da vođenje političkih prepirki iz Sarajeva samo otežava situaciju u Srebrenici, zbog čega smo se opredijelili da na uvrede prema žrtvama genocida odgovorimo tako što ćemo žrtvama pomoći u osiguranju egzistencije.

SDP BiH osuđuje današnje nečasne radnje i poziva institucije RS-a da konačno krenu u proces suočavanja sa ratnom prošlošću, jer trenutno ponašanje vlasti u RS-u upravo ohrabruje ovakve poteze koji u konačnici nanose štetu srpskom narodu. Neobjašnjiva je potreba da neko, za koga smo sigurni da nije sklon čitanju književnosti, iz obijesti i mržnje provocira sugrađane, osim ako se ne radi o političkom diktatu. Stoga, put uspostave normalnog života u Srebrenici kreće od institucionalnog suzbijanja ovakvih pojava i sankcija u slučaju kršenja zakona, kakvih je bilo i ranije.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu