Zoran Mikulić

SDP BiH će tražiti izmjene Izbornog zakona vezane za Mostar

Nakon što su ponudili prijedlog rješenja za Grad Mostar, SDP i DF će preko svojih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u proceduru uputiti i izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Mostar kako bi pokušali stvoriti uvjete da se lokalni izbori, nakon osam godina, ove godine održe u Mostaru.

Iz SDP-a navode kako su otvoreni za razgovore oko prijedloga i kako će ovo rješenje poslati svim strankama. Vremena za čekanje, kažu nema, a HDZ i SDA ne nude nikakvo rješenje za Mostar te se stoga stiče dojam kako im se nakon osam godina i ne žuri da se održe izbori.

Predsjednik SDP-a Hercegovačko-neretvanske županije Zoran Mikulić kaže kako oni čekaju reakciju ostalih stranaka na njihov prijedlog za koji tvrdi da je dobro i kompromisno rješenje.

“I ako ne bude pozitivnih signala i spremnosti da se podrži naše rješenje, mi ćemo preko svojih zastupnika u Parlamentu BiH poslati u proceduru izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar zasnovane na ovim principima, pa ćemo vidjeti što će se dešavati u Parlamentu. Neka onda padnu maske i neka kažu Mostar treba biti podijeljen grad”, kaže Mikulić.

On dodaje kako je iz prvih reakcija vidljivo da je prijedlog SDP-a i DF-a neprihvatljiv za SDA, koja inzistira na podjeli Mostara na općine, i dodaje kako bi se i bez SDA moglo doći do rješenja da se u Mostaru održe izbori i da grad ostane jedinstven.

Mikulić kaže kako bi uz podršku HDZ-a prijedlog SDP-a i DF-a mogao proći.

“Ukoliko bi nas podržao HDZ, prijedlog bi mogao imati prolaz. U tom slučaju bi imali i podršku stranaka iz Republike Srpske”, kaže Mikulić.

Upitan je li bilo kontakata sa HDZ-om ili drugim strankama, Mikulić kaže da nije i ističe kako nisu zakovani i kako su spremni za razgovore i eventualne dorade svog prijedloga.

Dnevni list

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.