SDP BiH će stati na put svakom nasrtaju na državu

Socijaldemokratska partija BiH je apsolutno protiv prijedloga SNSD-a i SDS-a o izmjenama Krivičnog zakona BiH, kojima je predviđeno onemogućavanje sankcija za nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Još jednom se pokazuje kako iz bh. entiteta Republika Srpska nema razlike u pogledu na državu BiH i njene institucije, bez obzira da li je u pitanju tzv. reformski Savez za promjene ili opozicioni SNSD.

Naime, predloženim izmjenama Krivičnog zakona BiH predviđa se ukidanje sankcija za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH. Svojim prijedlogom predlagači, ustvari, pokazuju da su ipak svjesni posljedica neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, te da će, u dosljedno vrijeme, zbog toga neko morati odgovarati.

Nezavisno sudstvo je garant zaštite ustavnopravnog poretka, zakonitosti, te ljudskih prava i sloboda. Insitucije Ustavnog suda BiH i Suda BiH su temelj bh. društva, a SDP BiH najoštrije osuđuje bilo kakav pokušaj politiziranja rada ovih institucija te će, zajedno sa svim državotvornim snagama, stati na put svakom nasrtaju na državu BiH i njen ustavnopravni poredak.

Ustavni sud BiH je institucija koja je u bh. društvu garant ustavnopravnog poretka i zaštitnik osnovnih ljudskih prava i sloboda, a njegovo djelovanje u složenim okolnostima u postdejtonskom periodu ima važnu ulogu i uticaj na podizanje svijesti o značaju ostvarivanja principa ustavnosti i zakonitosti.

 

 

 

 

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.