Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

SDP BiH će fokus javnosti skrenuti na stvarne životne probleme građana

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić održao je press konferenciju na kojoj je govorio o planovima SDP BiH za naredni period i da počinju pripreme za Opće izbore 2022. godine.
On je kazao da će SDP BiH pokušati u fokus javnosti skrenuti na stvarne životne probleme građana.

“Na odlazak mladih, vratiti status radnika, penzionera, obrazovni sistem gdje sa ovakvim sistemom privatnih fakulteta će imati pogubne posljedice po BiH u narednom periodu, imamo ogroman odliv mladih stručnih ljudi u zemlje EU, a nama će ostati oni sa kupljenim diplomama da vode javna preduzeća i privredu, da vratimo fokus na zdravstveni sektor i zdravstvo koje bi trebalo da bude dostupno svim građanima, da se okrenemo pomoći privredi.

Hoćemo da okupimo širi krug političkih partija koje bi se okupile oko zajedničkog programa, kojibi ponudili građanima konkretna rješenja za stvarne životne probleme i nešto novo na političkoj sceni, dogovaranje prije preuzimanja vlasti”, kazao je Nikšić dodajući da su spremni biti alternativa.
Nikšić se dotakao i svog sastanka sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom te je kazao da je Schmidt svjestan značaja fer i poštenih izbora i uvođenja skenera glasačih listića kako bi izbori bili rezultat volje glasača, a ne brojača.

“Predstavnici međunarodne zajednice su svjesni da je od krucijalne važnosti da imamo fer i poštene izbore. Važno je da Izborni zakon primjeni sve sudske odluke. Stavovi SDP BiH su jasni i precizni ne postoji mogućnost da se SDP pridobije za asimetrično rješenje izbora članova Predsjedništva BiH i to je prvi korak za disoluciju BiH a to ne dolazi u obzir”, kazao je Nikšić.

On je kazao da traže da se uredi nadležnost domova naroda, jer u ovom trenutku su domovi naroda važniji od predstavničkih domova.
“SDP je spreman da imamo 30 posto veće standarde zaštite nacionalnih interesa ali da se zna šta je lista nacionalnih interesa i da o tome odlučuje Dom naroda”, kazao je Nikšić.
Kada je riječ o kandidaturi za člana Predsjedništvo BiH Nikšić je dao vrlo preciznu izjavu:

“Na strateškom planiranju u Konjicu je SDP vrlo jasno postavio stvari. Pošto je NIP kao dio trojke već istakao da će imati kandidata mi smo rekli da će i SDP imati kandidata kao najveća opoziciona stranka ako se ne dogovorimo da ćemo imati zajedničkog kandidata. Spremni smo i nismo imali dosad konkretne priče, spremni smo ne samo kao trojka već da pozovemo i druge političke partije koje ne participiraju u vlasti da nađemo i imamo zajedničkog kandidata za Predsjedništvo. Pri tome moramo znati neka pravila, SDP je najjača opoziciona partija i SDP-u prvom to pripada, ako nađemo neku nestranačku ličnost možemo i o tome da pričamo. Ali ako ide bilo ko SDP će imati svog kandidata i u ovoj priči oko zajedničkog kandidata SDP ima pravo prvog izbora”, kazao je Nikšić.

Nikšić je kazao da je Denis Bećirović prvi izbor SDP-a u svakoj varijanti i da je pokraden na prošlim izborima.

“Kakva će njegova odluka biti nemojte da špekulišemo, ali on je prvi izbor”, kazao je predsjednik SDP-a.

On je dodao kako će SDP učiniti sve da bude najjača politička partija, mi se nećemo ničega odreći kad je u pitanju jačanje SDP, ali kad imamo izbore i partnere s kojima se dogovarate i možete dogovoriti koji su spremni da se to ispoštuje, onda je jasno da smo s njima partneri, a ne s onima koji vas prevare na svakom koraku.

nap.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.