Denis Bećirović za Oslobođenje

SDP BiH bojkotuje izbore u Srebrenici

SDP BiH se pridtužio koaliciji “Moja adresa: Srebrenica” u bojkotu ponovljenih izbora u Srebrenici, potvrdio je za Oslobođenje potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović.

– Iako organi stranke još nisu zvanično donijeli takvu odluku, preovladava mišljenje da bojkot ponovljenih izbora u Srebrenici ima puni smisao. Čuo sam se sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem i on mi je potvrdio da će se u narednim danima sastati sa predstavnicima koalicije “Moja adresa: Srebrenica”, gdje će potvrditi ovaj stav da ni mi nećemo učestvovati na ponovljenim izborima, kazao nam je Bećirović.

Ponovio je i svoj od ranije poznati stav da nedvosmisleno podržava aktivnosti izbornog štaba koalicije “Moja adresa: Srebrenica”.

– Od borbe za pravdu i istinu nikada se ne smijemo umoriti. Također, želim naglasiti da položaj Srebrenice, od potpisivanja Djetonskog sporazuma do danas, pokazuje da je u datom ambijentu i okruženju nemoguće stvoriti osnovne pretpostavke za povratak i poštivanje žrtava počinjenog genocida nad Bošnjacima. Jedina ozbiljna opcija koja bi vratila nadu u pravdu je proglašenje Srebrenice kao distrikta države Bosne i Hercegovine. Smatram da je to planetarni dug Ujedinjenih nacija prema žrtvama genocida. Moralna je obaveza UN-a da pomognu ideju o Srebrenici kao distriktu. Ona ima utemeljenje, prije svega, u jednom moralnom konceptu da “ono što se desilo bošnjačkoj populaciji u genocidu mora biti izvan domašaja onih koji su izvršili takav genocid”. U Srebrenicu treba početi vraćati ideju pravde jer poruka iz Srebrenice ima planetarni odjek, kazao nam je Bećirović, napominjući da je ovo ujedno i stav rukovodstva SDP-a.

Ponovljeni izbori u Srebrenici biće održani 21. februara.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu