Denis Bećirović za Oslobođenje

SDP BiH bojkotuje izbore u Srebrenici

SDP BiH se pridtužio koaliciji “Moja adresa: Srebrenica” u bojkotu ponovljenih izbora u Srebrenici, potvrdio je za Oslobođenje potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović.

– Iako organi stranke još nisu zvanično donijeli takvu odluku, preovladava mišljenje da bojkot ponovljenih izbora u Srebrenici ima puni smisao. Čuo sam se sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem i on mi je potvrdio da će se u narednim danima sastati sa predstavnicima koalicije “Moja adresa: Srebrenica”, gdje će potvrditi ovaj stav da ni mi nećemo učestvovati na ponovljenim izborima, kazao nam je Bećirović.

Ponovio je i svoj od ranije poznati stav da nedvosmisleno podržava aktivnosti izbornog štaba koalicije “Moja adresa: Srebrenica”.

– Od borbe za pravdu i istinu nikada se ne smijemo umoriti. Također, želim naglasiti da položaj Srebrenice, od potpisivanja Djetonskog sporazuma do danas, pokazuje da je u datom ambijentu i okruženju nemoguće stvoriti osnovne pretpostavke za povratak i poštivanje žrtava počinjenog genocida nad Bošnjacima. Jedina ozbiljna opcija koja bi vratila nadu u pravdu je proglašenje Srebrenice kao distrikta države Bosne i Hercegovine. Smatram da je to planetarni dug Ujedinjenih nacija prema žrtvama genocida. Moralna je obaveza UN-a da pomognu ideju o Srebrenici kao distriktu. Ona ima utemeljenje, prije svega, u jednom moralnom konceptu da “ono što se desilo bošnjačkoj populaciji u genocidu mora biti izvan domašaja onih koji su izvršili takav genocid”. U Srebrenicu treba početi vraćati ideju pravde jer poruka iz Srebrenice ima planetarni odjek, kazao nam je Bećirović, napominjući da je ovo ujedno i stav rukovodstva SDP-a.

Ponovljeni izbori u Srebrenici biće održani 21. februara.