Press Kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH

SDP-a traži da se u dnevni red sjednice Parlamenta uvrsti Prijedlog zakona o minimalnoj plaći FBiH

Klub SDP BiH u Predstavničkom domu FBiH podnio je prijedlog za uvrštavanje Prijedloga zakona o minimalnoj plati FBiH na pestu sjednicu tog doma na kojoj će biti razmatrani Zakoni o doprinosima i porezu na dohodak.

Šef Kluba SDP-a Damir Mašić podsjetio je da je u aprilu usvojen zaključak da se ovi zakoni neće tretirati bez Zakona o minimalnoj plaći.

“Nažalost, mi danas na dnevnom redu imamo ova dva zakona, a Zakon o minimalnoj plati nismo imali. Radnički standard je loš, a iz BiH ne odlaze samo oni koji nemaju posao već i oni koji imaju ali ne mogu izdržavati sebe i svoju porodicu. Svako mora i treba da živi od svog rada. Ljudi ne mogu sa aktuelnim platama da žive normalan život. Nemoguće je sa minimalnom plaćom živjeti u BiH. Danas poslodavac može isplatiti plaću od 100 KM jer su prestali važiti kolektivni ugovori”, kazao je Mašić.

Klub SDP BiH smatra da Zakon o minimalnoj plati mora biti dio seta zakona zajedno sa zakonom o porezu na dohodak i doprinosima.

“Prvi cilj je da radnici dobiju više, a poslodvaci porezno rasterećenje na osnovu kojeg će moći povećati plaću i otvoriti radna mjesta. Privreda mora otvarati radna mjesta ali to mora ići uz adekvatnu zaštitu radnika. Zakon o minimalnoj plaći predviđa da u prvoj godini minimalna plaća bude 55% prosječne plaće, u drugoj 60%, a u trećoj da Vlada reguliše i povećava minimalnu plaću”, pojašnjavaju iz SDP-a.

Time bi minimalna plaća mogla iznositi i više od 800 KM.

“Nama zbog loših iskustava treba zakonska garancija da će se efekti poreske reforme završiti upravo na povećavanju ovih minimalnih plaća koje su zaista mizerne, a ne u skupocjenim vilama.

Rast će i prosječna plaća nakon rasta minimalne plaće. Mi u SDP-u smo uvjereni da je pitanje povećanja minimalnih plaća jedno od temeljnih prioriteta. Insistirat ćemo da se u set ovih zakona koji su predloženi da se tretira i Zakon o minimalnoj plaći. Danas ćemo vidjeti koliko je kome stalo da raste standard radnika i građana”, kazao je Mašić.

Klub SDP-a je polovinom juna uputio u parlamentarnu proceduru Zakon o minimalnoj plaći, te smatraju da su se stekli svi poslovnički uslovi za razmatranje tog zakona na sjednici PD PFBiH.

Prijedlog zakona možete pogledati ovdje:

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.