Nermin Nikšić za TV1

SDA želi dvije opštine u Mostaru, HDZ dvije izborne jedinice u FBiH

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić naglasio je u Dnevniku TV1 da nije teško urediti Mostar po mjeri svih građana koji žele jedinstveni Grad, nego da je problem postići dogovor po mjeri SDA i HDZ-a BiH.

“SDA želi da ima dvije opštine u Mostaru, HDZ dvije izborne jedinice u FBiH. SDP će učiniti sve da tako ne bude. To je na tragu dodatnih podjela i cementiranja postojećih. To stvara pretpostavke za treći entitet u BiH“, kategoričan je predsjednik SDP BiH.

SDP BiH i DF, podsjetio je Nikšić, uputili su Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH zajednički prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji bi omogućio provođenje odluke Ustavnog suda i održavanje izbora u Mostaru.

“Osim što nas je Interresorna radna grupa obavijestila da je primila naš prijedlog, više se o njemu nisu izjašvanjavli. Kada smo pitali kakva je sudbina tog prijegloda, dobili smo jasan odgovor da nema šanse da on bude podržan, iz prostog razloga što se radi o prijedlogu SDP-a i DF-a”, ispričao je Nikšić.

Nakon toga, SDP i DF odlučili su da prihvate prijedlog nevladine organizacije Centar za mir i multietničku saradnju u Mostrau. Taj prijedlog, pojašnjava Nikšić, danas su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SDP-a i DF-a u Parlamentu BiH.

“Pošto nisu htjeli da prihvate prijedlog SDP-a i DF-a, mi smo ponudili prijedlog Centra za mir, koji je kompromis na tom planu. Vidjećemo da li su spremni to da podrže ili su se već dogovorili da neće prihvatiti ništa što nije njihov dogovor”, kazao je predsjednik SDP-a BiH.

On je naglasio kako se u javnosti stalno govori o tome da rješenja za Mostar nema, jer se SDA i HDZ BiH nisu dogovorili. No, Nikšić smatra drugačije.

“Mislim da su se oni bili dogovorili da budu dvije opštine u Mostaru i dvije izborne jedinice u FBiH. Zbog žestoke reakcije javnosti, sad se to svelo na drugu ravan. Želja je bila da dođemo u cajtnot, te da po principu ‘uzmi ili ostavi’, imamo rješenje koje su smislili SDA i HDZ. Ukoliko ga mi ne bismo podržali, bili bismo krivi, jer bismo došli u situaciju da se u Mostaru izbori opet ne održe. Ukoliko bismo ga prihvatili, glasali bismo protiv sebe, odnosno prihvatili bismo principe protiv kojih smo”, mišljenja je Nikšić.

Predsjednik SDP-a BiH osvrnuo se i na današnje susrete domaćih i regionalnih zvaničnika marginama Mostarskog sajma gospodarstva, a posebno na sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Nikšić je ocijenio dobrim činjenicu da se vode međudržavni razgovori i da se time pokušavaju relaksirati odnosi. Ipak, upozorio je da je BiH danas doživjela “šamarčinu na diplomatskom planu”.

“Sa srbijanskim premijerom bilateralne susrete održali su svi članovi Predsjedništva BiH. Mladen Ivanić je kazao kako je potrebno relaksirati odnose između BiH i Srbije. Dragan Čović je naveo da pozitivno i dobro što se susjedski odnosi podižu na viši nivo, te da Hrvatska podržava BiH na putu ka EU. No, Bakir Izetbegović niti jednom rječju nije pomenuo državu BiH, već je kazao da smo napravili korak ka boljim odnosima Bošnjaka i Srba. SDA i njen predsjednik Izetbegović ne pominju da su pobijedili na izborima u BiH. Oni žele da budu prvi u Bošnjaka, ne interesuje ih država BiH. Tim se ponižava BiH, ponižavaju se Bošnjaci, Srbi i Hrvati, dakle svi građani ove zemlje”, mišljenja je Nikšić.

Današnje susrete u Mostaru predsjednik SDP-a BiH vidi kao potrebu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u svojoj predizbornoj kampanji, ali i potrebu za preuranjenom kampanjom domaćih zvaničnika.

Prema Nikšićevom mišljenju, za dolijevanjem ulja na vatru u predizborne svrhe neme potrebe.

Prokomentarisao je i činjenicu da je dio današnjih sastanaka održan u novootvorenom Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru.

Predsjednk SDP-a smatra da ne postoji potreba za Uredom u Gradu na Neretvi, te da se time iskazuje nepoštovanje prema državnim institucijama BiH.

Osvrnuo se i na pripreme SDP-a za lokalne izbore. Navodi da je SDP završio proces unutrašnjeg preslagivanja, a prema rađenim anketama postiže se iznenađujući povratak na političku scenu, nakon debakla iz 2014. godine.

“Siguran sam da će ljevica imati zajedničke kandidate za načelnike i gradonačelnike. Siguran sam da ćemo razgovarati i s drugim političkim partijama, ne samo lijeve orjentacije, već i sa onim partijama centra, liberalnim partijama- Mislim da će ovi lokalni izbori ipak pokazati hoće li građani dati podršku politici SDA i HDZ-a koji žele dodatno podjeliti ovu zemlju, podjelivši Federaciju i stvorivši treći entitet ili će dati prednost strankama ljevice, koje žele očuvanje države i da se svi građani, na svakom pedlju osjećaju kao građani, a ne da se svrstavamo po nacionalnosti“, istakao je Nikšić.

Na pitanje da ocjeni prvu godinu rada Vlade FBiH, Nikšić je odgovorio da ne zna šta da ocjeni.

„Ne osjetim nikakve pozitivne pokazatelje o kojima govore. Uz sav dužni napor, mogu se sjetiti samo da su usvojili Zakon o radu koji je protiv radnika i većine građana. Danas je hiljadu zaposlenih manje nego prije godinu dana. Bave se samo raspodjelom funkcija i dodatnom podjelom javnih preduzeća po nacionalnoj i stranačkoj osnovi“, smatra Nikšić.

Dodaje i da ne vidi niti jednu investiciju o kojoj govore iz Vlade FBiH.

“Nisam čuo da je zakopana i jedna nova lopata na autoputu. Ovo je, po meni, izgubljena godina za građane“, naglasio je predsjednik SDP-a.

Za kraj razgovora ocjenio je da postoji samo deklarativna opredjeljenost vlasti za provedbu reformi. SDP je spreman podržati sve ono što bude u interesu građana i što je pozitivno na evropskom putu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.