SDA u hodniku smjenjuje Vijeće ministara, a u sali ih brane

U Sarajevu se održava sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a na čijem je dnevnom redu zahtjev za iniciranje glasanja o nepovjerenju Vijeća ministara BiH, kao i zahtjev za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića.

Zahtjev su podnijeli poslanici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB). U obrazloženju su, između ostalog naveli da, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regionu, a podsjećaju i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Ovim tempom BiH će trebati još najmanje deset godina da EU odobri kandidatski status. Vijeće ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije (SNSD) se u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji saziv ove institucije od njenog uspostavljanja, navode opozicioni poslanici.

– U zahtjevu su opisani razlozi. Ali želim reći šta mene tišti kao zastupnika. Ako bih trebao navesti tri ili četiri razloga za smjenu Vijeća ministara to bi definitivno bilo upravljanje sa ove dvije krize migrantskom i krizom u vezi sa Covid-19, kazao je poslanik SDP-a Saša Magazinović.

Dodao je da nema aktivnosti poslanika i klubova poslanika Parlament ne bi imao oko čega sjenicu organizovati.

-I ako je poznato, a jeste da je jedan broj poslanika predložio veći broj zakona nego vićinina ministara, onda sve ostalo zaboravite pa samo je to razlog za smjenu Vijeća ministara. Naravno, znam da je to politička odluka i da će političke stranke zauzeti svoje stavove. Sad sam pročitao ovo saopštenje SDA. Poštujem. SDA sad brani Vijeće ministara – u hodniku ih smjenjuju u sali ih brane. Ponedjeljak, utorak srijeda prave novu većinu- gledaju koje su varijante – četvrtak i petak brane ove okoji su sad. Sve poštujem, ali hajmo pričati o ovome. Glasajte protiv smjene Vijeća ministara, ali recite jesam li pogriješio i u jednoj stvari koju sam rekao. Ja mislim da nisam, rekao je Magazinović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu