KO SDP SBK

SDA sistematski uništava zdravstvo u Bugojnu i Bosni i Hercegovini

Jučer je u Travniku održana proširena sjednica Predsjedništva Kantonalne organizacije SDP BiH Srednjobosanskog kantona, na kojoj su dominirale dvije teme – trenutna epidemiološka situacija na nivou Srednjobosanskog kantona i pripreme za predstojeće Lokalne izbore u novembru.

Izuzetno teška epidemiološka situacija na nivou više općina Srednjobosanskog kantona, koja je kulminirala proteklih par sedmica, zahtijeva mnogo veću angažiranost i lokalnih i kantonalnih vlasti, kako na suzbijanju Korona virusa i pomoći zdravstvu, tako i na pomoći u svim ostalim segmentima društva – od obrazovanja do privrede. Neophodno je primjenu postojećih mjera zaštite i prevencije propisanih od strane federalnog Kriznog štaba pooštriti, a nikako se ponašati nonšalantno i kao da epidemija ne postoji, kako se ponaša trenutno Vlada Srednjobosanskog kantona, na čelu s premijerom, Tahirom Lendom.

Posebno teška situacija je u Bugojnu. Korona virus odnosi živote, a zdravstveni sistem je potpuno urušen, prvenstveno nesposobnošću i nebrigom formalne i stvarne uprave nad zdravstvom u Bugojnu. Nepotizam i korupcija, te nebriga za zdravstvene radnike i pacijente Bolnice u Bugojnu, otjerala su većinu kvalitetnih medicinskih kadrova, a i oni što su ostali nemaju ni osnovnih uvjeta za normalan rad u uvjetima epidemije. Štaviše, da apsurd bude veći, jedni bugojanski epidemilog nije uopće član Kriznog štaba u Bugojnu. Na žalost, ovako ponašanje odnijelo je i veliki broj ljudskih života, čak i cijelih porodica.

Svi napori zastupnika SDP BiH u Skupštini Srednjobosanskog kantona da se stanje u zdravstvu barem malo popravi dočekani su ismijavanjem od strane vladajuće SDA-HDZ koalicije i njihovom ocjenom da se radi o populizmu. To što Kanton ima 11 respiratora koji nisu u funkciji, što je skupo platio  opremu za testiranje koja već 2 mjeseca stoji u skladištu, što je svih pet bolnica pretvoreno u Kovid bolnice i što u njima nema dovoljno kreveta za sve oboljele, što nemamo dovoljno medicinskih radnika i medicinske opreme, za njih je normalno i o tome se ne smije ni pričati. Bitno je da svi redovno peremo ruke i držimo razmak od 2 metra, valjda da bismo što manje međusobno pričali o stvarnom stanju u Srednjobosanskom kantonu.

 

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu