KO SDP BiH Tuzla

SDA-SBB nisu u stanju osigurati minimalna sredstva najmlađim stanovnicima TK-a

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla, početkom jula ove godine pokrenula je kampanju s ciljem ukazivanja na neadekvatnu socijalnu komponentu budžeta TK, kada je u pitanju socijalna skrb, odnosno naknada za dječiji doplatak.

Kampanju KO SDP BiH Tuzla podržalo je do sada već preko 120.000 građana u TK, ukazujući na činjenicu da Vlada TK koju čine koalicioni partneri SDA i SBB, nije u stanju obezbijediti veći iznos naknade za dječiji doplatak u Tuzlanskom kantonu, a koji trenutno iznosi svega 0,60 KM dnevno uz konstataciju da isti nije isplaćen već deset mjeseci.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, Dževad Hadžić povodom višemjesečnog neisplaćivanja dječijeg doplatka, izjavio je kako je sramota da Vlada TK nije u stanju osigurati i isplatiti sredstva za djecu u Tuzlanskom kantonu, ustvrdivši kako se ne mogu porediti neke druge poticaje i davanja iz budžeta sa socijalnim davanjima niti možemo porediti neka druga prava sa pravima djeteta. Zbog toga je ovo pitanje od posebne važnosti i mora se hitno rješavati, očekujem da aktuelna vlast izvrši uplatu dječijeg doplatka.

“Da bi se poboljšala trenutna situacija potrebna je reforma sistema socijalne zaštite, te je potrebno ukloniti diskriminatorske prakse što je u skladu sa zaštitom ljudskih prava. Mi u SDP-u smatramo da treba osigurati socijalnu pomoć, konkretno dječiji dodatak, koji će biti primjeren po iznosu za osiguranje minimalnog životnog standarda i uživanje osnovnih prava, jer iznos od 20 KM je nedovoljan i za najosnovnije potrebe, a da stvar bude još gora taj iznos se i ne isplaćuje redovno.” zaključuje kandidatkinja SDP-a za načelnicu Banovića, prof. Dina Beganović-Šehić.

Podsjetimo, povodom posljednjeg mirnog protesta majki iz Tuzlanskog kantona zbog neisplaćivanja dječijeg doplatka, KO SDP BiH Tuzla pozvao je aktuelnu vlast (SDA-SBB) da bez pogovora i daljnjih odlaganja izvrši uplatu dječijeg doplatka majkama u Tuzlanskom kantonu.

Podsjećamo javnost da više od 20.000 korisnika dječijeg doplatka na području Tuzlanskog kantona svaki mjesec očekuje sredstva u visini od 20 KM. To vrlo često nije dovoljno za osnovne životne namirnice ni za dva, tri dana, a dodatni problem predstavlja što dječiji doplatak kasni već deset mjeseci, što roditeljima otežava ionako tešku situaciju.

Nema dvojbe da je vladajuća garnitura u TK socijalno neosjetljiva te je sramota da koalicioni partneri SDA-SBB nisu u stanju osigurati minimalna sredstva najmlađim stanovnicima ovog kantona.