SDA protiv javne kuhinje , ali je za kupovinu automobila za načelnika Gornjeg Vakufa – Uskoplja

KRATAK OSVRT KLUBA VIJEĆNIKA SDP-a NA 3. SJEDNICU OPĆINSKOG VIJEĆA GORNJI VAKUF – USKOPLJE

VIJEĆNIČKA PITANJA

Dostavljanje nepotpunih i neodgovornih odgovora na konkretna pitanja upučena od Kluba vijećnika SDP-a je ustaljena praksa «Velike koalicije», misleći na SDA i HDZ, iako se pitanja odnose na krucijalne probleme stanovništva općine Gornji Vakuf- Uskoplje.

PRIJEDLOG BUDŽETA OPĆINE GORNJI VAKUF – USKOLJE ZA 2017. GODINU

Klub SDP-a je glasao protiv prijedloga Budžeta za 2017. Godinu. Razlog tome je neprihvatanje prijedloga izmjene i dopune Budžeta koju je predložio Klub SDP-a, a glase:
•             Ukinuti izdvajanja na ekonomski kod 821621 u visini od 150.000 KM. Navedeni ekonomski kod se odnosi na izgradnju «Industrijske zone». Razlog ukidanja je prethodno ulaganje Općine od 1.250.000 KM, a potom niti jedno radno mjesto nije otvoreno;
•             Ukinuti izdvajanja na ekonomski kod 821321 u visini od 45.000 KM, odnosno nabavka novog automobila u svrhu korištenja načelnika Općine gosp. Čauševića;
•             Povećati izdvajanja za nezaposlene porodilje sa 20.000 KM na 45.000 KM;
•             Osnovati i uvrstiti u Budžet fond za mlade poduzetnike (pokretanje vlastitog biznisa za nezaposlene mlade osobe do 35 godina starosti) u visini od 40.000 KM;
•             Povećati financijska sredstva za poljoprivredu sa predviđenih 50.000 KM na 70.000 KM  (fond za oporavak od prirodnih nepogoda);
•             Izdvojiti financijska sredstva za otvaranje Javne kuhinje u vrijednosti od 45.000 KM;
•             Izdvojiti financijska sredstva za osnivanje i pokretanje radio stanice Gornji Vakuf – Uskoplje u iznosu od 30.000 KM;
•             Osnovati fond za nadarene učenike osnovnih i srednjih škola u iznosu od 5.000 KM;
•             Osnivanje fonda za socijalno ugrožene porodice u iznosu od 30.000 KM, od toga:

  1. Jednokratna pomoć roditeljima koji školuju troje i više djece;
    2.            Kupovina udžbenika za djecu koja pripadaju socijalno ugroženoj kategoriji;
    3.            Obezbjeđenje mjesečnih putnih karata učenicima srednjih škola iz ruralnog područja.

IZVJEŠTAJ O RADU OPĆINSKOG NAČELNIKA I UPRAVE ZA 2016. GODINU

U navedenom izvještaju našli smo mnogo nepravilnosti, gdje je gosp. Čausević obrazloženje nepravilnosti, svojim odgovorom, i sam sebe zbunio. Zbunjujući primjer su općinski poticaji za poljoprivredu. Naime, prema izvještaju općinskog načelnika i uprave za 2016. godinu predviđena su izdvajanja iz Budžeta za 2016. godinu u visini od 50.000KM, a utrošeno je 26.200 KM. Međutim, kontraverznost se javlja u Izvršenju budžeta za 2016. godinu kao ključnom dokumentu, gdje je upisano da je utrošeno samo 1.200 KM a ne 26.600 KM.

Potom, kritički smo se osvrnuli na infrastrukturne projekte gdje se očigledno radi po stranačkoj zastupljenosti i broju glasova SDA i  HDZ, a ne po stvarnoj potrebi građana.

Također, na 2. sjednici OV  Gornji Vakuf – Uskoplje na dokumentu za Izvršenje Budžeta od 01.01. do 31.09.2016. godine uvidjeli smo porast rashoda na plaće uposlenika, na što smo postavili pitanja:

  1. da li je načelnik sa općinskom službom povečao plate uposlenicima bez odluke OV-a ?
    2.            Odnosno, da li je zaposlio 2 radnika bez saglasnosti OV-a i konkursne procedure?

Gosp.Čausević je odgovorio da se  uvećani rashodi odnose na minuli rad na radni staz uposlenika koji iznosi 5% i da nije uposlio nikoga.
Međutim, ako uzmemo u obzir da je na 3. sjednici kroz Izvještaj o radu načelnika za 2016. godinu prikazao dva izdata rješenja o prijemu u radni odnos Općine Gornji Vakuf – Uskoplje, čime je gosp.Čaušević demantovao svoj prethodni odgovor i time pogazio svoju riječ.

PROGRAM RADA OPĆINSKOG NAČELNIKA ZA 2017. GODINU

U programu rada općinskog načelnika za 2017. godinu, kao kapitalni projekat, planirano je asfaltiranje gradske ulice sa sporednim ulicama, te izmjena vodovodne i kanalizacione mreže. Ovaj projekat je vrijedan 7.200.000 KM, dok Općina u Budžetu planira samo 500.000 KM ili oko 7%, što je manje za 6.700.000 KM od potrebnih sredstava.
Projekat je rađen u privatnoj kompaniji, bivšeg  Federalnog premijera, gosp.Nedžada Brankovića ili masi poznatiji po nadimku “Sve po zakonu”.

Uglavnom, općinski načelnik i pomoćnici  načelnika (SDA-HDZ) odgodili su usvajanje Budžeta za 2017.godinu od decembra 2016. do 16.02.2017.godine radi iznalaženja kredita kod Razvojne Banke FBiH ili komercijalnih banaka, što im nije poslo za rukom. OO SDP Gornji Vakuf – Uskopje, kao ozbiljan i odgovoran politički faktor, smatra da Općina nije spremna na pokretanje ovakvog  projekta. Za početak realizacije najvažnijeg infrastukturnog projekta u posljednjih 25 godina, kao što je ovaj, su potrebna mnogo veća financijska sredstva od 500.000 KM. Projekat koji u sebi sadrži izmjenu kompletne gradske vodovodne i kanalizacione mreže se ne može raditi fazno kroz više godina jer će u tom periodu građani biti uskraćeni za normalno snadbijevanje vodom što je nedopustivo u 21. vijeku. Smatramo da se tako veliki poduhvat za našu općinu neće moći završiti za 2 ili 4 godine, ali isto tako smo stava da u prvoj fazi trebaju biti završeni svi radovi koji bi obuhvatili vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Nažalost, ovo je još jedno predizborno obećanje za naredne izbore 2018.godine, a kao primjer takvoj praksi navodimo i sportsku dvoranu koja je radi politizacije i predizbornih igara i dan danas u fazi izgradnje.

PRIJEDLOG ODLUKE O IZMJENAMA I DOPUNAMA O POGODNOSTIMA ZA INVESTITORE U INDUSTRIJSKOJ ZONI

Klub vijećnika SDP je podržao ovakvu odluku radi poboljšanja ekonomsko – socijalnog stanja u Gornjem Vakufu – Uskoplju. Ipak, velika je stopa nezaposlenosti i evidentan odlazak ljudi iz naše Općine. Smatramo da bi ovom izmjenom i dopunom pomogli privrednicima koji investiraju na privatnom vlasništvu sa vežećom odlukom o pogodnostima koja se primjenjuju na poduzetnike koji bi investirali u industrijskoj zoni.

IZVJEŠTAJ O PLANU JAVNIH NABAVKI ZA 2016. GODINU

Mi u SDP-u smo bili protiv Izvještaja o planu javnih nabavki za 2016. godinu. Između ostalog, razlog tome je i finansiranje tzv. “Traktorskog puta” u vrijednosti od 80.000 KM za potrebe ŠUME SREDNJE BOSNE u MZ Voljevac.
Nismo dobili konkretan i kvalitetan odgovor na pitanje, zašto je Općina Gornji Vakuf – Uskoplje finansirala izgradnju «traktorskog puta» za Šume Srednje Bosne, iako su iste pod ingerencijom Srednjobosanskog Kantona / Kantona Središnja Bosna?

ZAKLJUČAK

Poštovani i cijenjeni sugrađani, pozivamo vas da se napokon probudimo iz sna i zajedno bistrih očiju uvidimo DIKTATURU i FAŠIZAM koji nam nameću SDA i HDZ. Stanite uz SDP i zajednički se obratimo vladajućoj koaliciji riječima: «SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!»

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.