Premijer FBiH Nermin Nikšić

SDA postaje opozicija državi, a ne vlasti

Nakon što je imenovan za premijera Federacije BiH, prva posjeta Nermina Nikšića bila je Mostarskom sajmu. Jučer je otvorio Sajam u Gradačcu.

Ekonomija, privreda i razvoj najavljeni su kao jedni od prioriteta njegovog rada, odnosno, rada Vlade. No, da li, ipak, dominiraju političke teme, uslovljene ponajprije stavovima Milorada Dodika. Kako Trojka balansira između sistemskih rješenja ekonomskog razvoja, zaštite ustava, poboljšanja životnog standarda s ultimativnim zahtjevima iz RS-a? Je li Dragan Čović optimističan ili realan? Da bi vlast dobro radila, potrebna je i jaka opozicija. Da li SDA kvalitetno obavlja tu ulogu? Šta je do sada urađeno, a šta tek treba da bude.

Premijer Federacije BiH bio je gost Dnevnika 3 Federalne televizije.

Saradnju na državnom nivou ocijenio je teškom i vrlo zahtjevnom, ali, ističe, da kada ostvarite određeni rezultat i određene pomake – to se isplati. “Smatram da politika razgovora i kompromisa nema alternativu. Ovaj iskorak koji smo napravili pokazuje da se to isplati”, podvukao je Nikšić.

Dodao je kako nije lako trpjeti pritiske i napade, ali da kad razgovarate onda možete i nešto dogovoriti.

“Nakon agende koju nam je dala Evropska unija ovo su prvi zakoni koji su usvojeni u državnom parlamentu. Osam godina nismo imali nijedan zakon na tom putu. Sad smo tri koraka bliže Evropskoj uniji”. Navodi da evropska perspektiva Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Istakao je i da je SDA doživjela ‘amneziju’ od kako je otišla u opoziciju. “Oni postaju opozicija državi, a ne vlasti. To je njihovo pravo i oni imaju pravo da se tako ponašaju. Oni nemaju prigovore na ovo dosad što smo uradili. Njihovi prigovori se odnose na budućnost – vi ćete dati, vi ćete isporučiti. Pa nas onda optužuju kako smo mi dali četvrtog delegata SNSD-u, što je potpuna neistina. Oni su, ustvari, dali četvrtog delegata i HDZ-u i SNSD-u u prošlom mandatu.

Kaže i kako su sigurnosni sektor vratili građanima Bosne i Hercegovine. Danas direktor OSA-e, ističe, ne polaže njemu račune kao najjačoj političkoj partiji iz Trojke nego građanima i državnim institucijama.

“Do juče je direktor OSA-e polagao račune predsjedniku SDA i radio u korist SDA”, rekao je, između ostalog, Nikšić, gostujući u programu Federalne televizije.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.