Igor Stojanović

SDA po ko zna koji put pokušava “privatizirati” Srebrenicu

Dan pred obilježavanje genocida u Srebrenici, SDA Sarajevo je izdala saopštenje pod naslovom “Konaković i Forto nemaju šta da traže u Srebrenici“, a komentar tog saopštenja na svom FB profilu dao je Igor Stojanović, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo.

„Ovim saopštenjem SDA po ko zna koji put pokušava “privatizirati” Srebrenicu. Otprilike kao što godinama pokušavaju privatizirati odbranu BiH u ratu. Nepoštovanje prema žrtvama i koristiti žrtve u dnevnopolitičke svrhe je ispod svakog nivoa. Podjela među i onako malom broju patriota iz gnijezda SDA se nastavlja.

U obrazloženju kao razloge, navodi se dodjela nagrade gospođi Tramp, populističko otvaranje kancelarije NiP-a u Srebrenici, omalovažavanje vojnika Armije R BiH i to što Forto ne zna proučiti Fatihu.

Za dodjelu nagrade gospođi Tramp glasala je većina zastupnika Skupštine KS. Kancelariju u Srebrenici imaju sve stranke. Uključujući i SDA. Mada građani Srebrenice nisu vidjeli mnogo koristi od politike i kancelarija. Potrudio sam se u Skupštini KS da umjesto pomoći kancelariji SDP-a donesemo Zakon o podršci povratnicima u Srebrenici koji su podržali i Forto i Konaković. Podržala je i SDA. To smatram pobjedom SDP BiH koji je još jednom ujedinio sve opcije Zakon će omogućiti da povratnici imaju stalna sredstva za zdravstvo, saobraćaj, poljoprivredu, pomoć trudnicama i socijalna izdvajanja. Da više nikad ne zavise ni od Forte, Konakovića, Stojanovića ili bilo koga iz SDA. To je za mene politika.

Kada je u pitanju odbrana pripadnika Armije BiH od Trojke, važno je reći da Klub zastupnika SDP BiH od 4 zastupnika ima više pripadnika Armije BiH od Kluba SDA koji ima 7 zastupnika. Tu je valjda kraj priče.

Fašistički pristup kojem pribjegava SDA iz očaja i kojim želi vratiti povjerenje svojih glasača nije dobar zbog budućnosti BiH. Zabraniti nekome da dođe u Srebrenicu i pokloni se žrtvama, može samo budala koja ne razmišlja o budućnosti svog naroda. Pogotovo nekome ko je bio pripadnik Armije BiH i Premijeru KS koji jedini od svih nivoa vlasti ima Zakon o Srebrenici. Zbog ovakvih političkih stavova, SDA mora ostati opozicija na narednim izborima. Inače odosmo u još veće podjele i mržnju“, navodi Stojanović.