Dami Mašić

SDA opstruiše raspravu o izbornim jedinicama u FBiH

SDP i DF zakazali su za 23. januar vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na čijem dnevnom redu je jedna tačka – prijedlog njihovog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, potvrdio je za Vijesti.ba SDP-ov poslanik Damir Mašić.

“Za zakazivanje ove sjednice opredijelila nas je činjenica da predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić najbrutalije krši Poslovnik ovog doma i ponaša se kao da je Predstavnički dom njegova privatna kompanija, a ne Predstavnički dom građana. Uloga predsjedavajućeg, za razliku od ostalih poslanika, je u tome da u skladu sa Poslovnikom vodi sjednice i poštuje isti taj Poslovnik”, istakao je Mašić.

On je podsjetio da su klubovi SDP-ovih i DF-ovih poslanika u novembru proše godine u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH po hitnom postupku, te tražili zakazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o predloženom zakonskom rješenju.

“Mušić je, prema Poslovniku, imao obavezu da u roku od 14 dana zakaže tu sjednicu. On je to u potpunosti ignorisao. Nakon njega, takođe prema Poslovniku, dopredsjedavajući su bili dužni da u roku od sedam dana, nakon tih 14 dana, zakazati sjednicu. Ni oni to nisu učinili. Zatim smo pokušali razgovorima doći do kompromisa kako bi sjednica bila održana bez dizanja tenzija, čak smo imali i usmena Mušićeva obećanja da će zakazati sjednicu, zbog čega u konačnici nismo ranije iskoristili ovu poslovničku mogućnost. Prekršio je i usmena obećanja koja nam je dao”, pojasnio je Mašić u razgovoru za Vijesti.ba.

Imajući u vidu navedene razloge, on je dodao da su poslanici SDP-a i DF-a bili prinuđeni iskoristiti poslovničku mogućnost da zakažu sjednicu, te napomenuo da se koristi prvi put u istoriji Federalnog parlamenta.

“Zakazali smo sjednicu za 23. januar, jer više nismo mogli tolerisati, u najmanju ruku, najgrublje kršenje i Poslovnika i svega onoga što reguliše naš rad”, ponovio je Mašić, te pojasnio da je sjednica sazvana u skladu sa Poslovnikom i da je identična svakoj sjednici koju saziva predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH.

Premariječima ovog SDP-ovog poslanika, prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH je u skladu sa Ustavom, zakonom i procedurama, te kao takav nije niti škakljiv niti osjetljiv, već se radi o legitimnom političkom stavu dviju političkih partija kojeg su uputile u parlamentarnu proceduru.

Odgovarajući na upit zbog čega, prema njegovom mišljenju, predsjedavajući Mušić izbjegava sazivanje sjednice o predloženom Zakonu, Mašić je potcrtao da “kompletna SDA ima problem sa tim da se, ne dao Bog, ne zamjere HDZ-u BiH”, prenose Vijesti.ba.

“Ne postoji drugo logično objašnjenje zbog čega toliko odugovlači sa sazivanjem sjednice”, smatra Mašić.

Kako je istakao, ista praksa bila je i u slučaju SDP-ove inicijative o brisanju etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća u FBiH.

“Taj zahtjev predložio sam u junu na sjednici Predstavničkog doma, pa Mušić nije htio da je stavi na glasanje, zatim je inicijativa bila na julskoj, pa na septembarskoj, pa na decembarskoj sjednici. Šest mjeseci su razvlačili pamet, ne samo meni, nego cijelom Parlamentu, upravo zbog toga što SDA stalno ima bojazan i strah da im se HDZ BiH neće naljutiti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.