KO SDP ZDK

SDA nastavlja trgovinu državnim institucijama da bi ostali na vlasti

Na sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona po skraćenom postupku usvojene su izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

Ne bi to bio problem da se ne radi o stavljanju policije pod punu političku kontrolu. Da se ne zavaravamo već je bila i sa aktuelnim komesarom Šutom pod punom kontrolom SDA, i umjesto da se ide u smjeru depolitizacije većina „dokupljena“ rukama DF-a izglasala je izmjene zakona čime će uticaj politike nad radom policije biti još jači i podijeljen na interesne zone pojedinih moćnika i političkih partije aktuelne većine.

Ovo će dalje rezultirati novim dešavanjima kojima svjedočimo širom BiH, kriminalnim djelovanjem pojedinih moćnika unutar policije, a što šteti ugledu društva u cijelini, ali i najvećem dijelu policijskih službenika koji svoj posao rade čestito, odgovorno i pošteno.

No krenimo redom. Za informaciju građanima moramo reći da je ova trgovina izmjenom pomenutog Zakona trajala već pune dvije godine. Nakon svih međusobnih ucjena i pokušaja uvlaćenja u ovu priču i zastupnika opozicije pa i pritisaka na sam SDP očigledno je da su SDA i A SDA predvođeni Miralemom Galijaševićem i Ramom Isakom završili trgovinu.

Ovi prvi su šampioni u trgovanju. Za pozicije, moć i novac spremni su prodati i obraz i državu, uostalom kako su to i ranije radili, kao štu su uradili sa domovima naroda F BiH i države BiH u čemu je učestvovala i aktuelna većina.

Da se ta trgovina odigrala među partnerima koji jedni drugima ne vjeruju pokazatelj je da su se ove zmjene zakona obavile na nezakonit način po skraćenom postupku.

Još je simptomatičnije da nije postojao izvjestilac za ovu tačku. Dakle i njima je je jasno šta rade. Žalosno je da se mijenja Zakon koji se ne primjenjuje a odmah će se primjenjivati izmjene. Gdje je tu logika i odgovornost? Ovo je dovoljno za pokretanje odgovornosti Vlade ZDK.

Napominjemo da je većina ignorisala i stavove i mišljenja stručne javnosti, policijskih struktura, Ambasade SAD i ureda OHR-a. Ovo će sigurno Zeničko-dobojski kanton nažalost koštati tihih sankcija međunarodne zajednice koje će nakraju osjetiti i ispaštati građani. Da sankcije trpe oni koji kreiraju haos i politizaciju Policije što bi rekao narod ni po jada.

Nažalost, kreirani politički uticaj nad radom Policije će dovesti do ugrožavanja sigurnosne situacije, povećanja kriminalnih aktivnosti, povećanja upotrebe opojnih sredstava i droga, represije na pojedince koji su nepodobni aktuelnom sistemu itd.

Iz tog razloga pozivamo međunarodnu zajednicu, prije svega Ambasadu SAD i Visokog predstavnika Valentina Incka, da odmah u skladu sa svojim ovlastima ali i obavezama djeluju i suspenduju donešene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona. U suprotnom tek slijedi trgovina čiji favorit će dobiti mandat i sve preko leđa građana.

Naposljetku želimo ponoviti da je izmjene i dopune Zakona izglasala aktuelna većina u Skupštini ZDK potpomognuta glasovima dva zastupnika DF-a čime je DF još jednom potvrdio da su igrači SDA sa rezervne klupe ali i demantovali staru poslovicu da se strpljenje isplati.

Strpljivo čekaju dvije godine da uđu u vlast što im SDA ne omogućava niti će im omogućiti do isteka mandata čime će biti potrošeni ako već nisu.

KO SDP BiH ZDK čestita svojim zastupnicima koji su pokazali karakter i obraz bez obzira na prijetnje koje su imali od pojedinaca tokom zasjedanja Skupštine.

Mi se nastavljamo boriti bez trgovine Državom!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.