SDP Lukavac

SDA Lukavac nastavlja rat sa činjenicama i logikom

Svjedoci smo višedecenijske vladavine Općinom Lukavac koja je još od 1992. godine pod upravom braće Tarika i Teufika Arapčića, njihovih tečića i dajdžića, te nekolicine vjernih poslušnika klimoglavaca. Iako su obučeni u zastavu SDA, demonstriraju kvazipatriotizam i obilato zloupotrebljavaju vjeru, građanima općine Lukavac je poznato da jako malo drže do vrijednosti u koje se kunu.

Nakon 26 godina tokom kojih je ova grupa ovladala svim javnim resursima, a posebno Domom zdravlja Lukavac, dolazi vrijeme raspleta. SDP BiH će se zalagati za pravnu državu u kojoj niko nije kriv dok se za to ne provede postupak i krivica ne dokaže na Sudu, ali zahtijevamo promptne i temeljite istrage tamo gdje postoji osnova krivice.

Tvrdimo da je pri zapošljavanju u Domu zdravlja kršen zakon godinama i tražimo da se ovo pitanje rasvijetli do kraja. Spremni smo Tužilaštvu ponuditi dokaze, svjedoke i snimljeni materijal.

SDP BiH Lukavac već godinama upozorava na nezakonito zapošljavanje, trgovinu uticajem i zloupotrebe položaja u Domu zdravlja, ali glas istine nije imao ko čuti. Bahatost braće Arapčić, njihovog „čovjeka za prljav posao“ i drugih poslušnika je sezala tako daleko da su sa govornice Općinskog vijeća vijećnici SDA javno govorili da će „prekršiti zakon“ kako bi zaposlili gotovo 30 ljudi u Domu zdravlja, ne obazirući se na spisak od nekoliko stotina nezaposlenih zdravstvenih radnika koji za 26 godina ni konkursa nisu imali priliku vidjeti, a poslu se mogu nadati samo u Njemačkoj.

Glasali su protiv zakona vijećnici poručujući sa govornice kako će promijeniti odluke onda kada ih neko natjera.

Zahvaljujući buđenju građanske svijesti i petlje koju smo svi zajedno pokazali naročito posljednju godinu dana, polako počinju da se kreću i „ključni mehanizmi“ pravne države u BiH.
Nije trebalo dugo da se, odmah nakon privođenja, oglase i sam Tarik Arapčić, kao i lukavačka SDA tvrdnjama da nikakvog hapšenja nije ni bilo, a da iza svega stoji politika.

Kao da nisu čuli danas Admira Arnautovića, portparola Kantonalnog Tužilaštva, koji kaže: „Arapčić je osumnjičen za krivično djelo primanja dara radi trgovine uticajem, Jaraković za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a sve se vezuje za nezakonitosti prilikom zapošljavanja u Domu zdravlja“. Dalje Arnautović kaže: „U prostorijama policije u toku je kriminalistička obrada uhapšenih, a izvještaj, zapisnik o ispitivanju i dokazi će biti dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu“, te ističe da nema zakonskog osnova za predlaganje pritvora.

Naravno da iza svega stoji politika, jer je politika alat kojim se ova organizirana grupa koristi već gotovo tri decenije. Dakle dvojac Jaraković-Arapčić su uhapšeni, privedeni i saslušani u svojstvu osumnjičenih, čime je i Tužilaštvo potvrdilo osnovanost sumnje u nezakonito zapošljavanje u Domu zdravlja. Nakon decenija zamotavanja, klupko je konačno počelo da se odmotava.

SDP BiH Lukavac osumnjičenim želi da se istraga provede temeljito i profesionalno, te da imaju pravedno i pošteno suđenje. Pozivamo građane na umjerenost i poštivanje principa nevinosti dok se krivica ne dokaže. Tužilaštvo i Sud pozivamo da imaju u vidu da je ovaj predmet od posebnog značaja za Općinu Lukavac i zdravstvenu zaštitu građana, jer je najveća cijena plaćena lošim uslovima rada u Domu zdravlja Lukavac.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.