Segmedina Srna-Bajramović

SDA kroz obrazovni sistem opet iskazuje nagon za čerečenjem društva

Ministar obrazovanja i Vlada Kantona Sarajevo lažu javnost tvrdnjom da je ograničenje na samo bosanski, samo hrvatski ili samo srpski jezik, usklađivanje sa Zakonon i Ustavom Kantona ​Sarajevo​, poručila je Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i potpredsjednica SDP BiH.​ Ona ističe da je na djelu iskrivljeno tumačenje Zakona kojim se Sarajevo još jednom pokušava pretvoriti u zatucanu kasabu.​

„Prije svega, Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju nedavno je donijela upravo ova vlast, pa je ovaj potez očito svjestan i isplaniran čin. međutim čak i takav Zakon je ovdje zloupotrijebljen. Naime,​ Zakon u članu 7. navodi da će se nastava izvoditi na jednom od jezika konstitutivnih naroda, što ​znači da nije postojala nikakva prepreka da se predmet nazove Bosanski, hrvatski i srpski jezik i književost.

Pretpostavljamo, ipak, da ministar Elvir Kazazović i premijer Elmedin Konaković svjesno idu na segregaciju djece po nacionalnom ključu. Pozivamo Vas da uvažite pozive roditelja i međunarodnih institucija i glas zdravog razuma, i da prestanete širiti podjele ovim gradom. Dosta je više da nas uvjeravate da govorimo različitim jezicima, da imamo različite kulture od naših komšija, naših sugrađana, da dijelite naše društvo i našu državu i da “šavove” koji nas spajaju predstavljate kao razdjelnice. Za nas nema sumnje da su naši, bosanskohercegovački, i srpski i hrvatski i bošnjački pisci ove zemlje, da su naši i srpski i hrvatski i bosanski jezik.

Krivo je djecu poučavati nekoj parcijalnoj književnosti ili jeziku. Naprotiv, planovima i programima mora biti obuhvaćena ukupnost naših identiteta koji samo cjeloviti utjelovljuju “bosanstvo”, odnosno naš zajednički bosanskohercegovački identitet. Ukoliko su već opredijeljeni da dijele jezike, SDP zagovara princip po kojem će djeci biti omogućeno da zajedno pohađaju nastavu, a da biraju naziv jezika koji će biti upisan u đačke knjižice.

Nastavnici jezika u nastavnom procesu su u tom slučaju dužni su đake upoznati sa jezičkim varijacijama i eventualnim gramatičkim razlikama u okvirima standardnih jezika i za takav pristup nema zakonske prepreke. Na ovaj način će jednostavno biti riješen problem diskriminacije i segregacije đaka koja se često pravda pravom na maternji jezik, dok će to pravo ravnomjerno biti zaštićeno za sve đake. Ako SDA svoj nagon za čerečenjem društva i dalje nastavi kriti iza istih lažnih argumenata, u proceduru ćemo uputiti zakonske izmjene gdje će njihova većina moći otvoreno pokazati svoje istinske namjere”, poručila je Segmedina Srna-Bajramović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.